Latvijai mazas cerības laikus iegādāties vakcīnu pret "cūku gripu" (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

SIA "Vakcinācijas dienests" sācis pārrunas ar vakcīnu ražotāju pārstāvjiem par topošās vakcīnas pret tā saucamo cūku gripu iegādi. Dienests gatavs iegādāties vakcīnu pret AH1N1 tipa vīrusu, tiklīdz tas būs iespējams. Tomēr "Vakcinācijas dienesta" vadītājs Uģis Glāzītis pauž bažas, ka Latvijas iedzīvotāji šogad vakcīnas tā arī varētu nesagaidīt.

Glāzītis uzskata, ka "Latvija tiks apdalīta. Ja ražotāji sola vakcīnas, iespējams, sākt tirgot jau šoruden, tad Latvija to iegādāties varēs vien tad, kad tiks apmierinātas lielo valstu vajadzības, kuras šīs vakcīnas iegādei jau ir rezervējušas prāvus naudas līdzekļus."

Par šādu iespējamo scenāriju, Glāzīšaprāt, liecina fakts, ka par šā jautājuma risināšanu Latvijā ir atbildīgas vairākas institūcijas, kuras šobrīd nedarbojas saskaņoti un efektīvi. Piemēram, VOAVA tiek reorganizēta, SVA likvidēta, un tādēļ bažas raisa fakts, ka funkciju pārdale un dažādas organizatoriskas neskaidrības ietekmē daudzo institūciju savastarpējo sadarbību vakcīnu iegādes jautājumā.

Par nespēju ātri un saskaņoti rīkoties, lai Latvijas iedzīvotāji varētu saņemt vakcīnas, liecina arī līdzšinējā pieredze citu infekciju draudu gadījumos. Atgādinām, speciālisti prognozē, ka, iespējams, šoziem ar cūku gripu Eiropā saslims vairāki miljoni cilvēku.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu