Audžuvecākiem atņem bērnus, lai tos steigā nodotu adopcijai uz Itāliju (313)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr Photostream

Latvijas bāriņtiesas bērnus adopcijai ārzemniekiem mēdz nodot steigā un bez paskaidrojumiem audžuvecākiem, raksta laikraksts "Neatkarīgā".

Astras un Aleksandra Ivanovu audžuģimenē pēdējos nepilnus divus gadus auguši trīs bērni - piecgadīgā Darja, četrgadīgais Niks un divgadīgais Daniels, taču ar bāriņtiesas lēmumu šie bērni vienas dienas laikā no audžuģimenes paņemti un atdoti adopcijai itāļu ģimenei, kuru iepriekš viņi nekad nebija redzējuši. Audžuģimene vēlējusies šos bērnus audzināt, jo pieņēmusi viņus kā savējos, turklāt viņiem Latvijā ir arī radinieki, kas vispār nav informēti par vietējo varasiestāžu lēmumiem, tomēr tas nav ņemts vērā.

Audžuģimenes savulaik Latvijā tika radītas kā krīzes situācijas ģimenes, kurā ievieto bez vecāku gādības palikušus bērnus uz laiku, kamēr atrod viņiem pastāvīgu dzīvesvietu - jaunu ģimeni, aizbildņus vai sliktākajā gadījumā - ievieto bērnunamā. Šie vecāki iziet speciālas apmācības, tiek pārbaudīta viņu spēja un vēlēšanās rūpēties par bērniem.

Astra un Aleksandrs no Skrīveriem par šādu ģimeni kļuva pirms četriem gadiem - kopš tā laika viņu ģimenē ievietoti vairāki bērni, vienu no viņiem - meitenīti - viņi pieņēmuši aizbildnībā. Pirms apmēram pusotra gada audžuģimene uzņēma trīs mazuļus no Rīgas, kurus policija bija izņēmusi no ģimenes jeb, precīzāk, atradusi sadegušā dārza mājā. Bāriņtiesa nolēma bērnu īstajiem vecākiem atņemt aprūpes tiesības. Jaunākajam tobrīd vēl nebija gadiņš. Tiesa, pirms ievietošanas audžuģimenē šie bērni jau kādu laiku bija padzīvojuši bērnunamos - vecākie pašvaldības bērnunamā Rīgā, bet jaunākais bērnu aprūpes centrā mazuļiem.

Visi trīs bērni ģimenē auguši kā savējie. Labi satikuši ar citiem bērniem. To novērtējusi arī bāriņtiesa, kas savā atzinumā raksta, ka ģimenē ir viss, lai bērni varētu tajā augt un dzīvot. Šādus atzinumus bāriņtiesām jāraksta, lai noslēgtu vai pagarinātu līgumu par bērnu uzturēšanos ģimenē.

Astra atzinusi, ka viņa vienmēr apzinājusies, ka audžuģimenē bērni tiek ievietoti uz laiku. Tas nozīmē, ka pastāv iespēja, ka viņiem atradīs citu ģimeni. Taču, pēc Astras domām, tam visam jānotiek bērnu interesēs. "Padomājiet, vienreiz šie bērniņi ir atņemti saviem īstajiem vecākiem un ielikti bērnunamā. Pēc tam no bērnunama izņemti un iedoti mums. Tagad, kad šie bērni jau divus gadus dzīvo pie mums, viņiem pasaka: nē, jums būs cita ģimene. Ko lai bērni jūt, ko lai viņi domā?" stāstījusi Astra.

Zinot, ka trīs bērnu vecākiem ir atņemtas ne tikai aprūpes, bet arī aizgādības tiesības, kas nozīmē, ka bērni ir juridiski brīvi, Astrai tas nebija brīnums, ka bija prasība no bāriņtiesas bērnus fotografēt, aizpildīt dažādus formulārus par bērniem, bērni tika vesti pie ārstiem. Viņu lietas tika gatavotas adopcijai. Taču tas viss esot bijis jādara ļoti lielā steigā.

Šā gada 20.augustā dokumenti bija aiznesti uz bāriņtiesas adopcijas nodaļu, bet 3.septembrī bērniem jau bija atrasta ģimene, turklāt ne no Latvijas, bet Itālijas. 5.septembrī Astras ģimenei bija jārāda bērniem "jauno vecāku" foto un jāiepazīstina ar viņiem.

Astra neslēpj, ka tas bijis ļoti smagi, jo lielākie bērni jautājuši, kāpēc viņi nevar palikt šajā ģimenē, ja jau viņiem jau ir mamma un tētis. Astra darījusi zināmu bāriņtiesai, ka viņi ar vīru būtu gatavi ņemt bērnus aizbildnībā - visus trīs. Atbildes bijušas dažādas. Viena no tām, kas aizvainojusi Astru visvairāk, - ko tu Latvijā varēsi šiem bērniem dot? Protams, ģimenei arī pateikts, ka viss ir par vēlu, notiek jau adopcijas process. "Mēs vēlējāmies darīt zināmu savu viedokli, bet mums pateica: jūs nekas neesat šiem bērniem, jums uz to nav tiesību... bet viņi taču visu laiku auga pie mums!?" ģimene ir neizpratnē. "Mums arī tika pateikts, ka esam atteikušies no šiem bērniem, kas ir pilnīga nepatiesība."

Audžuģimenei šajās pārrunās bāriņtiesā tika pateikts, ka pēc pāris dienām ieradīsies itāliešu ģimene un viņi gribēs satikties ar bērniem. Astra piedāvājusi dienu, kad vīrs būs brīvs no darba, lai itālieši atbrauc iepazīties ar bērniem, taču tika noteikts, ka tai jābūt konkrētai dienai un ja ne bērnu mājās, tad bērni jāved uz Rīgu.

Astra, paklausot bāriņtiesas teiktajam, kopā ar savu vecāko meitu posušas bērnus uz Rīgu, uz kādu dzīvokli Rīgas centrā, kuru itālieši noīrējuši. Viņi paši nerunājot ne angļu, ne krievu, ne latviešu valodā. Pēc kāda laika atnācis tulks un kādas aģentūras pārstāve, kā arī bāriņtiesas speciāliste. Bērniem bija sapirktas dāvanas un cienasti. Tad bērni bija jāatstāj pie šiem cilvēkiem. Kopš tās dienas Astra mazos nav ne redzējusi, ne dzirdējusi. Viņai neļauj sazināties ar mazajiem. Viņa ir gatava cīnīties par tiesībām audzināt mazos Latvijā, savā ģimenē.

Kā raksta laikraksts, ir vairāki jautājumi, uz kuriem šajā lietā nav atbilžu, piemēram, vai tiešām adopcija, kas tiek kārtota šādā veidā, ir bērna interesēs, vai mazu bērnu ievietošana no ģimenes citā pilnīgi svešā ģimenē ir bērnu interesēs, vai tika izmēģinātas visas iespējas, lai atrastu ģimenes, kuras šos bērnus varētu audzināt Latvijā? Pēc likuma vismaz divām ģimenēm jāatsakās no šiem bērniem, lai varētu adoptēt uz ārzemēm. Uzzināt iesaistītās bāriņtiesas viedokli laikrakstam neesot izdevies, jo visu nedēļu atbildīgās personas nebūšot darbā.

Komentāri (313)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu