Kā Latvijā izvairīties no "cūku gripas"? (160)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Mūsu valsts iedzīvotājiem pieejamas ir tikai vakcīnas pret gripu. TVNET sazinājās ar epidemologiem, lai noskaidrotu, kādu iespaidu šādu vakcīnu neesamība var atstāt un kā no bīstamās slimības izvairīties.

Kā TVNET informēja Latvijas infektoloģijas centra Direktora vietniece medicīnas jautājumos Velga Ķūse, uz 2.novembri ir informācija par 40 Latvijas iedzīvotājiem, kuri inficējušies ar H1N1 jeb "cūku gripu".

"Pēdējais gadījums reģistrēts pagājušo piektdien, kad šis vīruss tika konstatēts pieciem bērniem, un šobrīd viņi atrodas atrodas bērnu slimnīcas aprūpē," teic Ķūse.

Foto: LETA

Savukārt ārste-epidemioloģe Raina Nikiforova neuzskata, ka iemesls tam, ka Latvijā nav šādu pošu, varētu būt to cena: "Es nedomāju, ka potes ir daudz dārgākas kā pret sezonālo gripu. Vairums valstu šīs vakcīnas pasūtīja jau vasarā un, visticamāk, farmācijas rūpnīcas nav paspējušas saražot tik daudz vakcīnu."

Foto: LETA

"Pastiprināti jāievēro personīgā higiēna, nevajadzētu apmeklēt lielus masu pasākumus, jo tajos pastāv risks inficēties. Ja ar cūku gripu slims ir kāds no jūsu tuviniekiem, iesaku lietot sejas masku. Šis vīruss izplatās pilienu veidā, un tā ir iespējams izsargāties," informē Ķūse, piebilstot, ka tieši šobrīd būtu ieteicams vakcinēties pret sezonālo gripu.

Nikiforova apstiprina, ka problēmas rodas no tā, ka ja pacients pārāk vēlu vēršas pēc palīdzības un saslimšanas gadījumā ļoti vēlams palikt mājās, jo šādi vīruss nevarēs izplatīties tālāk.

Veselības ministrija aicina nekrist panikā

Vai katru dienu nākas dzirdēt par "cūku gripas" draudiem pasaulē. Tomēr daudz kas liek domāt, ka šī slimība daudzējādi tiek pārspīlēta. TVNET žurnālistam nesen viesojoties Briselē, uzzinājām, ka "cūku gripu", iespējams, pārslimojis arī Latvijas Pastāvīgās pārstāvniecības Eiropas Savienībā vadītājs Normunds Popens. Kā stāsta viņa padomniece Evelīna Melbārzde, "iespējams" tāpēc, ka vēstniekam netika veikts tests, lai pārliecinātos, ka pārslimotais vīruss patiešām varētu būt tā "cūku gripa".

"Šeit "cūku gripa" ir bijusi daudziem. Iespējams, vēstnieks domāja, ka "cūku gripu" patiešām pārslimoja, taču tests viņam netika veikts. Piemēram, bērnudārzā daudziem bērniem bijušas aizdomas par "cūku gripu", jo kāds šajā iestādē to pārslimojis. Taču ne visiem veikti attiecīgi testi, lai to pārbaudītu," viņa stāsta. Tātad daudzi šo slimību izslimo tik vieglā formā, ka īpašas pārbaudes "cūku gripas" noteikšanai pat nav nepieciešamas.

Komentāri (160)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu