Latvijā turpina pieaugt jaunās gripas slimnieku skaits (48)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vakar Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) apstiprināts 21 jaunās gripas AH1N1 vīrusa saslimšanas gadījums, liecina LIC apkopotā operatīvā informācija.

Tā, sākot no jūnija, saslimušo skaits Latvijā ir pieaudzis līdz 110 pozitīviem jaunās gripas gadījumiem.

Jau ziņots, ka pagājušās nedēļas laikā reģistrēti 52 saslimušie ar jauno gripu, bet pirmdien reģistrēts arī pirmais nāves gadījums, kad Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā no jaunās gripas mira sieviete, kurai jau iepriekš tika konstatētas problēmas ar nierēm un plaušām.

Mediķi aicina iedzīvotājus necelt paniku

Bet ievērot nepieciešamos profilakses pasākumus. Kā TVNET norādīja Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Intensīvās terapijas un reanimācijas nodaļas vadītājs Pēters Ošs: "Gripas uzliesmojumos ir smagāki un vieglāki gadījumi. Riska grupas pacienti ir tie, kam ir zemāka imunitāte un blakusslimības. Tieši tā bija arī konkrētajā gadījumā - paciente jau iepriekš bija slimojusi ar plaušu un nieru slimībām, tāpēc viņai A/H1N1 gripa noritēja smagāk. Ārsti pacientei konstatēja pneimonijas veidu, kas nav plaši izplatīts. Cilvēki bez blakusslimībām ļoti reti mirst no gripas. Katru gadu no sezonālās gripas radītām blakusslimībām mirst vismaz pāris cilvēku. Nav pamata teikt, ka A/H1N1 gripa ir kas īpašs."

Savukārt Stradiņa slimnīcas infektologs Pauls Aldiņš piebilst: "Gripas simptomi ir paaugstināta temperatūra, kaulu laušana, galvas sāpes, sāpes acīs, degunā. Profilakses nolūkos jācenšas neapmeklēt publiskus pasākumus, nebraukt ar sabiedrisko transportu un nekontaktēties ar slimiem cilvēkiem. Ļoti svarīga ir imunitātes stiprināšana. Ja ir zināms par kāda slimnieka klātbūtni, jālieto aizsargmaska un kārtīgi jāmazgā rokas. Ja cilvēks jūtas slims, nevajadzētu iet uz darbu, nevajadzētu laist bērnus uz bērnu dārzu vai skolu un noteikti nekavējoties vajadzētu vērsties pie ģimenes ārsta."

Stradiņa slimnīcā vakar ievietota vēl viena paciente, kurai konstatēta jaunā gripa. Viņas veselības stāvoklis šobrīd tiek pārbaudīts. Pulmonoloģijas nodaļā ar aizdomām par vīrusu tiek pārbaudīti vairāki pacienti, taču pagaidām A/H1N1 vīruss nav apstiprināts.

A/H1N1 gripa ir akūta elpceļu infekcija. Inficēšanās notiek tieša kontakta ceļā, slima cilvēka elpceļu sekrētam nonākot vesela cilvēka elpceļos vai netieši - iekļūstot elpceļos ar netīrām rokām vai priekšmetiem, kas ir aptraipīti ar slimu cilvēku elpceļu sekrētu. Slimība attīstās dienu laikā pēc inficēšanās. Jaunās gripas klīniskā izpausme neatšķiras no parastās ikgadējās sezonālās gripas izpausmes. Tās pazīmes: akūts sākums, augsta ķermeņa temperatūra, drebuļi, lauzošas sāpes muskuļos, galvassāpes, nespēks, aizlikts deguns, klepus, sāpes kaklā; retos gadījumos - vemšana vai caureja.

Komentāri (48)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu