Infektoloģijas centra pārstāvis: vakcināciju būtu jāapmaksā valstij (45)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Latvijā šodien reģistrēts pirmais nāves gadījums no tā dēvētās "cūku gripas" jeb jaunā tipa gripas. Infekcijas slimību epidemioloģiskās uzraudzības un imunizācijas nodaļas vadītājs Jurijs Perevoščikovs intervijā TVNET norāda, ka valstī būtu jādomā par slimības īpašo riska grupu vakcināciju. Pie tam vakcinācijai, viņaprāt, tāpat kā visur citur pasaulē būtu jānotiek par valsts līdzekļiem.

Jurijs Perevoščikovs: "Patlaban mēs gatavojam informāciju izglītības iestādēm, lai "cūku gripas" profilakses jautājumus aktualizētu, jo tieši bērnus šī slimība apdraud visvairāk. Patlaban mēs turpinām jaunā tipa gripas uzraudzību, jaunākos datus no ārstniecības iestādēm un laboratorijām saņemam katru nedēļu."

Perevoščikovs uzsver, ka patlaban nav nekāda pamata panikai saistībā ar slimības izplatību mūsu valstī. "Uzsveram, ka panikai patlaban nav nekāda pamata. Kā zinām, arī citās valstīs cilvēki no gripas diemžēl mirst. Cilvēkiem būtu jābūt piesardzīgiem un jāievēro tradicionālajai gripai raksturīgā profilakse, biežāk jāmazgā rokas, jāizvairās no citiem gripas slimniekiem, cilvēkiem, kuriem ir pazīmes par elpceļu infekciju."

Eksperts brīdina, ka cilvēki, kuriem ir aizdomas par gripai līdzīgu saslimšanu, nekādā gadījumā nedrīkstētu doties uz sabiedriskām vietām, darbu vai izglītības iestādēm. Pie tam nevajadzētu doties arī pie ārsta, - labāk ar ārstējošo personu vispirms sazināties telefoniski. "Ja cilvēks ir saslimis ar gripai līdzīgu infekciju, nekādā gadījumā nedrīkst apmeklēt darbu vai izglītības iestādes. Ja slimība noris smagi, nekavējoties jāsazinās ar ārstu. Sevišķi uzmanīgiem jābūt, ja ir kāda hroniska saslimšana, plaušu slimības, astma, sirds asinsvadu slimības, diabēts, aptaukošanās vai grūtniecība - šādos gadījumos arī parastā gripa var izraisīt komplikācijas. Pie tam, cilvēkiem, kuriem radušās aizdomas par saslimšanu ar gripu, nevajadzētu arī doties pie ārsta uz ārstu praksi vai citu ārstniecības iestādi, lai mazinātu slimības izplatīšanos, ar ārstu labāk vispirms sazināties telefoniski."

Jautāts, par īpašiem pasākumiem jaunā tipa gripas izplatības ierobežošanai, Perevoščikovs saka, ka par to ieviešanas nepieciešamību Infektoloģijas centrs vēl tikai lems. "Zinu, ka arī citās Eiropas Savienības valstīs nekādi plaši, drastiski pasākumi, ar atsevišķiem izņēmumiem, netiek veikti, tāpēc arī Latvijā tas pagaidām netiek darīts. Uzsver, ka jaunā tipa gripa kopumā maz atšķirās no parastās gripas - smagas komplikācijas pārsvarā rodas tikai cilvēkiem ar citām nopietnām saslimšanām. Protams, ir atsevišķi, reti izņēmumi, kurus paredzēt nevar," viņš saka.

Perevoščikovs norāda, ka personīgi iestājas par vakcināciju pret jaunā tipa gripu. Viņaprāt, noteikti būtu jāvakcinē cilvēki, kuri saistībā ar tā saukto "cūku gripu" ir īpašā riska grupā - cilvēki ar hroniskām saslimšanām, bērni, grūtnieces un veselības aprūpes darbinieki, kuriem pašiem ikdienā ir bieža saskarsme ar iespējamajiem inficētajiem. Jautāts par to, vai vakcināciju šajā gadījumā būtu jāapmaksā valstij, Perevoščikovs saka, ka tā tam būtu jābūt, ņemot vērā slimības epidemioloģisko raksturu. "Uzskatu, ka vakcināciju būtu jāapmaksā valstij, taču, kā būs - nezinu. Patlaban visi pasākumi tiek veikti tajā virzienā, lai mums vismaz vajadzības gadījumā būtu iespējams vakcīnas iegādāties. Arī citās valstīs visas izmaksas, kas attiecas uz pandēmiju sedz valsts, tāpēc neredzu neko sliktu tajā, ja šāds scenārijus tiktu īstenots arī pie mums. Nekur citur pasaulē par vakcīnām šajā gadījumā jāmaksā nav," viņš skaidro.

Komentāri (45)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu