Zāļu tirgotājiem beigušies pretgripas medikamenti papildināts 14:06 (109)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šobrīd zāļu lieltirgotavām pretgripas medikamentu rezervju nav, taču Veselības ministrija (VM) mierina, ka vismaz medicīnas iestādes ar medikamentiem šai gripas sezonai ir nodrošinātas. Piemēram, Bērnu slimnīca ir gatava uzņemt visus gripas pacientus.

Pievienotas 1.,2. rindkopas

Bērnu slimnīcas paziņojums: "Bērnu klīniskā universitātes slimnīca ir gatava pārkārtot savu darbu tā, lai visus bērnus ar gripu, kuriem tas nepieciešams varētu uzņemt stacionārā. Iespējams, ka būsim spiesti uz laiku ierobežot plānveida pacientu uzņemšanu. Mēs ļoti ceram, ka varēsim palīdzēt visiem bērniem, organizējot medicīnisko palīdzību, kur vien tas būs iespējams ambulatori.

Labā ziņa ir tā, ka lielāka daļa cilvēku atveseļojās bez slimnīcas palīdzības. Jaunās gripas smagums neatšķiras no ierastās sezonālās gripas gaitas. Labā ziņa ir arī tā, ka pret vīrusu darbojās 2 pretvīrusu preparāti, diemžēl viens no tiem lietojams inhalācijās bērniem no 5 gadiem."

Aptiekās trūkst pretgripas medikamenti

Kā pēc tikšanās ar VM pārstāvjiem informēja zāļu lieltirgotāji un ražotāji, valsts gatavība jaunās gripas A/H1N1 vīrusa uzliesmojumam ir nosacīta, taču vismaz VM ir izpratne par situācijas nopietnību.

Lieltirgotava "Roche Latvia" uzskata, ka galvenā problēma šobrīd ir finanses un pietrūkst naudas pat tam, lai riska grupas apgādātu ar bezmaksas medikamentiem. Šobrīd uzņēmums ieguvis Zāļu valsts aģentūras atļauju piegādāt pretgripas medikamentu "Tamiflu" no Austrijas, līdz ar to būs iespējams papildināt šī medikamenta krājumus, kas jau ir gandrīz beigušies.

"Roche Latvia" līdz šim ir pārdevis jau aptuveni 5000 "Tamiflu" iepakojumu, un nākamo divu nedēļu laikā no Austrijas varētu tikt piegādāti vēl aptuveni 4000 iepakojumu.

Kā uzsvēra VM valsts sekretārs Armands Ploriņš, pircējiem nav jāuztraucas par to, ka šo pretgripas medikamentu cenas varētu pieaugt. Viņš uzsvēra, ka nepieciešamības gadījumā tiks domāts arī par to, lai pretgripas medikamentu cenas varētu pat samazināt.

Veselības ministrija aicina veikt gripas profilakses pasākumus

VM šodien notika sanāksme, kurā kopā ar zāļu lieltirgotavu un ražotāju pārstāvjiem tika runāts par pretvīrusu medikamentu nodrošinājumu valstī. Sanāksme tika rīkota, ņemot vērā to, ka valstī pieaug saslimstība ar jauno gripas A/H1N1 vīrusu un reģistrēts arī pirmais nāves gadījums.

VM aicina iedzīvotājus īpaši pievērst uzmanību gripas profilakses pasākumiem un ievērot mājas režīmu pacientiem, kuriem ir aizdomas par saslimšanu. Jaunās gripas saslimšanas aina un norise neatšķiras no sezonālās gripas, tādēļ to noteikt var tikai laboratoriski. Parādoties pirmajām saslimstības pazīmēm, jākonsultējas ar ģimenes ārstu, uzsver VM.

Jau ziņots, ka Latvijas Infektoloģijas centrā reģistrēti 110 saslimšanas gadījumi ar jauno gripas A/H1N1 vīrusu.

Komentāri (109)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu