NRTP ierosina lietu pret TV5 par nacionālā naida kurināšanu papildināta (396)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Nacionālā radio un televīzijas padome pirmo reizi ierosinājusi lietu pret telekanālu TV5 par nacionālā naida kurināšanu un nacionālā goda un cieņas pazemošanu, konkrēti pret raidījumu “Bez cenzūras”. Par to portālam TVNET ziņojis programmas autors un vadītājs Andrejs Mamikins.

(Papildināts viss teksts.)

Kā noskaidroja TVNET, apsūdzības saistītas ar 18.novembra TV5 "Bez cenzūras" ēterā izskanējušajiem skatītāju zvaniem. Ēterā izskanējušos viedokļus NRTP vērtē kā nacionālā naida kurināšanu.

Kā TVNET skaidroja Nacionālās radio un televīzijas padomes priekšsēdētāja vietniece Dace Buceniece lieta ierosināta, balstoties uz Ābrama Kleckina un Dzintras Gekas ziņojumu. "Viņi bija redzējuši šo 18.novembra raidījumu, un uzskata, ka tajā saskatāmas nacionālā naida kurināšanas pazīmes. Šodien mēs noskatījāmies kopīgi raidījumu un izlēmām ierosināt lietu," saka Buceniece.

Patlaban nekāds sods TV5 vēl nav piemērots, taču nelabvēlīga lēmuma rezultātā, saskaņā ar likumu, tas var sasniegt 1500 latu apmēru. Buceniece skaidro, ka otrdien uz tikšanos ar Nacionālo radio un televīzijas padomi ieradīsies TV5 pārstāvji, kuriem būs iespēja vai nu uzreiz vai vēlāk rakstiski sniegt skaidrojumu par raidījumā notikušo. "Ja telekompānija savu pozīciju varēs labi paskaidrot, tad mūsu viedoklis vēl var mainīties. Nekas nav galīgs," saka Buceniece. Galīgo lēmumu NRTP saistībā ar šo lietu varētu pieņemt nākam ceturtdien gaidāmajā sēdē.

TV5 "Bez cenzūras" vadītājs Andrejs Mamikins sarunā ar TVNET norāda, ka pagaidām nevēlas sniegt nekādus komentārus, jo ar NRTP izvirzītajiem pārmetumiem vēl nav iepazinies. "Es vēl neesmu redzējis nekādas apsūdzības un nevaru neko komentēt, kamēr neesmu iepazinies ar oficiāliem dokumentiem. TVNET ir pirmais, kas man par to ziņo, un atbildēt man pašreiz nav ko," saka Mamiks.

Atgādināsim, ka šā raidījuma laikā bija runa par Latvijas neatkarības izsludināšanas dienu. NRTP uzskatījis, ka iedzīvotāju atbildes interaktīvās aptaujas laikā bijušas tendenciozas.

Nacionālā Radio un televīzijas padome nosūtījusi TV5 oficiālu ziņojumu. Mamikins paudis, ka NRTP locekļi izteikuši vēlmi satikties un uzklausīt viņa viedokli.

Administratīvā lieta pret TV5 ierosināta par radio un televīzijas likuma pārkāpumu, saskaņā ar to raidījumos aizliegts kurināt nacionālo, rasu, dzimumu vai reliģisko naidu, kā arī pazemot nacionālo godu un cieņu.

Šī ir pirmā lieta pēdējo gadu laikā, kas rosināta par šādiem pārkāpumiem. Juridiska persona par likumpārkāpumu var saņemt 1500 latu sodu.

Pievienots strīdīgais video ar 18.novembra raidījumu "Bez cenzūras".

Komentāri (396)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu