Strenču ugunsdzēsēju posteņa vecajiem “ZIL” blakus nostājas “Scania”

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.ziemellatvija.lv

Strenču ugunsdzēsēju postenis saņēmis jaunu, modernu automašīnu. Ar Zviedrijā ražoto pērnā gada izlaiduma "Scania" glābēji ātrāk varēs nokļūt līdz ugunsgrēka vietai, nekā braucot ar vecajiem ZIL auto, kas ražoti 1982. un 1988. gadā.

Turklāt jaunās automašīnas aprīkojums, kas komplektēts Somijā un ir gandrīz 70 tūkstošus eiro vērts, dos iespēju liesmas noslāpēt ar jauniem "knifiem". Piemēram, zem mašīnas rāmja ir sešas stacionārās šļūtenes kūlas vai kūdras dzēšanai.

Jauno mašīnu no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Valkas brigādes Strenču posteņa garāžas svinīgi izbrauca aizvadītās piektdienas pēcpusdienā. Taču posteņa vīri mašīnu un tās aprīkojumu izpētīja un izmēģināja jau iepriekš.

Ugunsdzēsēji ir sajūsmā

"Esam sajūsmā. Salīdzinot ar vecajām mašīnām šī ir kā diena pret nakti," secina Strenču posteņa vecākais inspektors Aleksejs Jefimovs. Piemēram viņš min jaunās automašīnas augstspiediena sūkni. To darbinot, ūdens padeve ir ātrāka un lielāka, bet ūdens patēriņš - mazāks.

Jaunās "Scania" aprīkojums vairāk ir paredzēts meža ugunsgrēku dzēšanai. Mašīnai ir paaugstināta caurgājamība. Strenču apkārtnes mežiem bagātajā apvidū tam ir būtiska nozīme. Šļūtenes un pārējais inventārs kalpos arī ēku glābšanai no liesmām.

Jaunā automašīna uz ceļiem var arī sasniegt lielāku braukšanas ātrumu, nekā vecie "zili", kuri uz priekšu kustēja ar, maksimums, 80 kilometriem stundā.

"Paldies mūsu Valkas brigādes komandierim Andrim Vējiņam! Viņš rosināja padomāt dienesta augstākstāvošās personas par to, ka Strenču postenim vajag jaunu automašīnu," pateicas A. Jefimovs.

Lai jauno, izmērā augsto "Scania" novietotu zem jumta, nācās pārbūvēt posteņa garāžas griestus nedaudz augstākus. Jauna autocisterna "Reno" būs arī VUGD Valkas daļai.

Bērniem no redzētā acis ir platas

Strenču ugunsdzēsēju posteņa apkalpes zonā ir Strenču un Sedas pilsēta, Trikātas, Plāņu, Jērcēnu un Ēveles pagasts un daļa no Kārķu pagasta. Strenču postenis vajadzības gadījumā dodas palīgā dzēst ugunsgrēkus arī Valmieras rajonā.

"Viens no pēdējiem gadījumiem bija novembrī, kad Valmieras stikla šķiedras rūpnīcā notika avārija. Mūsu mašīna ieradās viena no pirmajām," stāsta A. Jefimovs. Strenču postenī maiņās strādā 14 ugunsdzēsēji.

Apsveikt viņus ar jauno ieguvumu piektdien ieradās Strenču pilsētas domes vadība un speciālisti, un pilsētas bērnudārza "Minkāns" audzēkņi.

Ugunsdzēsēji parādīja ciemiņiem, uz ko jaunā tehnika ir spējīga. Bērni skatījās platām acīm un, ieraugot, cik augstu šaujas ūdens strūkla, no sajūsmas pat spiedza.

"Man gan nav tādas mājās!" izsaucās viens bērnudārznieks, ieraugot izbraucam ugunsdzēsēju jauno auto no garāžas. Liliānai Diānai Ozolai patīk ugunsdzēsēju auto sarkanā krāsa. "Mans tētis strādā pažarniekos," piebilst meitene.

Par ugunsdzēsēju jauno mašīnu priecājas arī Strenču pilsētas domes priekšsēdētāja Velga Graumane. "Tas ir pareizs lēmums, - piešķirt Strenču postenim jaunu automašīnu. Tas ir ieguvums pilsētai un topošajam Strenču novadam," saka pašvaldības vadītāja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu