Vai valdībai bija tiesības slēgt vienošanos ar aizdevējiem? (38)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Satversmes tiesas spriedums pensiju lietā pavēris vēl vienu būtisku niansi. Proti, valdībai visu šo laiku nav bijušas tiesības slēgt jebkādas vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem, pirms tās izdiskutētas un akceptētas Saeimā. Starptautiskā līmenī tas lēmumu tiesiskumu neapdraud, taču iekšpolitiski gan. Vai draud jauna tiesāšanās?

Šādu notikumu pavērsienu neviens nebija pat iedomāties – argumentējot, kādēļ pieņemts tāds un ne savādāks lēmums pensiju lietā, divas sprieduma lapas ir veltītas, tam kā viss sākās. Proti, ar krīzi un vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem. Un kā izrādās – valdība, liekot savus parakstus zem vienošanās memoranda ir pasteigusies.

Kristīne Krūma, ST tiesnese: " MK nebija tiesīgs bez pienācīga Saeimas pilnvarojuma slēgt šīs vienošanās."

Sprieduma 33 lapaspusē ietvertais formulējums skan sekojoši: "...izšķiršanās par starptautisko aizdevumu saņemšanu un tās nosacījumiem atzīstama par svarīgu un nozīmīgu valsts un sabiedrības dzīves jautājumu, kas, ievērojot Satversmē noteikto kārtību, bija jāizlemj pašam likumdevējam..."

Faktiski, tas nozīmē, ka valdība jautājumos, kas saistīti ar starptautiskajiem aizdevējiem, Saeimu padarījusi par balsošanas mašīnu. Konstitucionālo tiesību eksperts Edgars Pastars uzskata, ka tiesa, ir skaidri norādījusi, ka sistēma jāmaina.

Reportieris: "Vai saeimai tagad ir jāatceļ iepriekšējās MK vienošanās ar izdevējiem?

Edgars Pastars, konstitucionālo tiesību eksperts: "Nē, jo ST nav pateikusi, ka pati aizdevuma saņemšana ir bijusi nelikumīga, jo Saeima šos jautājumus ir pārņēmusi citos likumos. Svarīgakais ir tas, ka tiesa tagad parāda – ka sākumā ir jāizlemj, kā, kur cik un par ko, tikai tad jāpieņem lēmums. Lai nebūtu situācija, ka Saeimā ierodas izpildvaras pārstāvji un paziņo, ka par visu jau ir vienojušies un Saeimai atliek tikai nobalsot."

Premjers Dombrovskis, kopējās jautājumu gūzmā šo komentēja visai atturīgi un noprotams, ka Satversmes tiesai viņš īsti npiekrīt.

Valdis Dombrovskis, premjers (JL): "Šo vienošanos ir slēgusi iepriekšējā valdība, taču minētās normas ir likumos, par kuriem Saeima ir balsojusi."

Starptautiskā līmenī valdības lēmumu tiesiskums nav apdraudēts, diskusijas ir un var būt tikai iekšpolitiskas.

Komentāri (38)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu