Policijā atklāj fiktīvas valodas apliecības (98)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Veicot pārbaudi Rīgas Latgales policijas iecirknī Gogoļa ielā, valodas inspektori konstatējuši, ka vairākiem policijas darbiniekiem ir fiktīvas valodas apliecības, proti, apliecības ar šādiem numuriem neesot izsniegtas konkrētajām personām, raksta "Latvijas Avīze".

Valodas apliecības ar iespējama viltojuma pazīmēm konstatētas četriem Gogoļa ielas policijas iecirkņa darbiniekiem, no tiem divi ir policijas autovadītāji. Šos policijas darbiniekus valodas inspektoriem satikt pagaidām nav izdevies, jo viņi bijuši dežūrā, tāpēc tiekot saskaņots laiks, kad viņiem veikt valsts valodas zināšanu pārbaudi. Viņiem lūgts arī rakstiski paskaidrot, kā ieguvuši konkrētās valsts valodas prasmes apliecības.

Diviem Gogoļa ielas policijas iecirkņa darbiniekiem - kārtības policijas priekšniekam Vladimiram Petrukam un iecirkņa darbiniecei Ludmilai Ķēniņai - valodas inspektori konstatējuši amata pienākumu veikšanai nepietiekamas valsts valodas zināšanas. Policijas darbiniekiem valsts valoda jāprot augstākajā - C prasmes - līmenī, bet Petrukam un Ķēniņai konstatēts vidēja līmeņa valsts valodas lietojums.

Valsts valodas centrs (VVC) viņus administratīvi sodījis un lūdzis piecu mēnešu laikā uzlabot valsts valodas zināšanas. Tad paredzēta atkārtota pārbaude. Administratīvais sods par valsts valodas nelietošanu amata pienākumu veikšanai nepieciešamajā līmenī ir no 25 līdz 50 latiem. Ja pārkāpums konstatēts atkārtoti gada laikā - 100 līdz 200 lati.

Pērn VVC policistu valodas lietojuma pārbaudēm nav īpaši pievērsies, jo asākais jautājums bija patērētāju tiesības saņemt informāciju par precēm un pakalpojumiem valsts valodā, stāstīja VVC kontroles daļas vadītājs Antons Kursītis. Tomēr situācija ar valodas zināšanām valstī palēnām uzlabojas, tajā skaitā policijā, notiek paaudžu maiņa, un gados jaunākajiem policistiem kopumā grūtību ar valsts valodu neesot.

Komentāri (98)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu