Ievērojami samazinājies zobārstniecības pakalpojumu apjoms (140)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com

Pērn atsevišķās zobārstniecības jomās, samazinoties pacientu skaitam, ievērojami samazinājies stomatologu darba apjoms, informēja Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Zobārstniecības un sejas ķirurģijas centra vadītājs Andis Paeglītis.

Pēc Paeglīša stāstītā, īpaši darba apjoma samazinājums attiecināms uz zobu tehniskajām laboratorijām, kur atsevišķu, šauru specializāciju gadījumos darba apjoms samazinājies pat par 60%.

Paeglītis norāda, ka zobārstniecības nozare, tāpat kā citas nozares, 2009.gadā saskārusies ar ekonomisko lejupslīdi. Samazinājies ne tikai pacientu skaits, bet arī pieprasījums pēc protēzēm, implantiem, arī profesionālās zobu higiēnas. Praksēm, kur izveidojies stabils klientu loks, šis samazinājums ir minimāls, jo ilggadējie klienti turpina apmeklēt savu zobārstu arī krīzes laikā, taču smagāk esot gājis jaunākām praksēm.

Pēc asociācijas datiem, 37 zobārsti devušies strādāt uz ārvalstīm, no tiem 20% ir jaunie speciālisti, kas ārvalstīs, pārsvarā Lielbritānijā, turpina izglītību.

Tai pašā laikā pērn palielinājusies ārstu interese par līgumu slēgšanu ar Veselības norēķinu centru par bērnu zobārstniecības pakalpojumu nodrošināšanu.

Tāpat novērota arī tendence, ka Latvijas zobu tehniskās laboratorijas strādā citu valstu tirgiem.

Pēc Veselības norēķinu centra datiem, 2009.gada 1.decembrī Latvijā bija noslēgti gandrīz 900 līgumi par dažādiem zobārstniecības pakalpojumiem.

Speciālists arī uzskata, ka Latvijā ir iespējams attīstīt medicīnas tūrismu zobārstniecības jomā un tas jau tiek attīstīts gan austrumu, gan rietumu virzienā. Pēc Paeglīša teiktā, medicīnas tūrisms Latvijā pastāvējis arī senāk, piemēram, atpūtai Rīgas Jūrmalā ir senas tradīcijas, taču šobrīd lielāku iniciatīvu izrāda ārstniecības iestādes, jo tās apvieno spēkus un resursus ārvalstu pacientu piesaistīšanai.

Turklāt Latvija ir kārdinoša ārvalstu pacientiem, jo šeit esot raksturīga pasaules līmeņa zobārstniecības pakalpojumu kvalitāte par Austrumeiropas cenām. Cena konkrētam pakalpojumam Latvijā var būt līdz pat desmit reizēm zemāka nekā citviet pasaulē, uzsver zobārsts.

Komentāri (140)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu