Mūsu EP deputāti īrē birojus savu partiju telpās (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Latvijā ir partijas, kuru kase, lai arī pastarpināti, tiek papildināta ar Eiropas Parlamenta (EP) naudu. Un, lai arī juridiski varam strīdēties cik korekti rīkojas daži mūsu EP deputāti un viņu pārstāvētās partijas, apskatīsimies, kuri ir tie, kas nesmādē EP piešķirto naudu telpu īrei savas partijas birojos un kā darbojas šāds naudas aprites mehānisms?

Eiroparlamentārieši strādā galvenokārt Briselē. Taču viņiem ir tiesības uzturēt savu biroju arī Rīgā. Papildus dažādām kompensācijām, piemaksām un gandrīz sešus tūkstošus eiro lielajai mēnešalgai, sava biroja uzturēšanai Rīgā eiroparlamentārieši var tērēt līdz 4300 eiro mēnesī.

Deputātu biroji Rīgā, kur nu kuram. Afrēda Rubika trīs darba telpas atrodas kaimiņos Latvijas Bankai, Citadeles ielā 2. Aleksandrs Mirskis apmeties Zaķusalā. Tieši kur, viņa palīdze atsakās precizēt, jo uzskata, ka deputātam būtu iebildumi pret šādu ziņu izpaušanu. Paša Eiropas Parlamenta publicētajā informācijā melns uz balta rakstīts, ka vēlētāji deputātu Aleksandru Mirski var satikt viņa birojā Zaķusalas krastmalā 5.

Ivars Godmanis no Pirmās partijas/"Latvijas ceļa" un "Jaunā laika" Krišjānis Kariņš pagaidām iztiek bez sava biroja.

Taču četru eiroparlamentāriešu darba telpas atrodas tieši viņu partiju birojos

Tas, ņemot vērā iespaidīgo naudas summu, ko Eiropas parlamenta deputātiem ir tiesības izmantot, rada nopietnas aizdomas, ka patiesībā šo partiju biroju īres, aprīkojuma un uzturēšanas izdevumus apmaksā nevis partijas ziedotāji, bet gan Eiropas, tai skaitā Latvijas nodokļu maksātāji.

Rīgas klusajā centrā, Rūpniecības ielā 9 vienā birojā saimnieko Tatjana Ždanoka un viņas partija "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā".

Deputāte stāsta, ka par eiroparlamenta naudu iegādāts biroja aprīkojums. Īres maksa par viņas kabinetu ir 100 latu mēnesī. To un arī komunālos maksājumus sedz Eiroparlaments. Nauda tiek pārskaitīta telpu īpašniekiem, nevis nonāk PCTVL kasē, viņa skaidro. Bet, tā kā Ždanoka ir arī partijas galvenā sponsore, tad līdz ar to tieši vai pastarpināti viss partijas birojs tiek apmaksāts no Tatjanas Ždanokas kabatas, kurā nauda ienāk no Eiropas Parlamenta.

Līdzīgi kā Tatjana Ždanoka, arī tēvzemiešu līderis un eiroparlamentārietis Roberts Zīle savu kabinetu īrē partijas biroja telpās. Tās atrodas šajā Jēkaba ielas namā, pie Saeimas.

Roberts Zīle skaidro, ka viņš Eiropas Savienības parlamenta atvēlēto kompensāciju maksā par savas darba telpas īri, savukārt partija par savām telpām ar izīrētājiem norēķinoties atsevišķi. Cik liela ir īre, deputāts slēpj.

Citādāk ir Pilsoniskās Savienības partijas birojā Aspazijas bulvārī, kur divas darba telpas atvēlētas eiroparlamentārietei Sandrai Kalnietei un Inesei Vaiderei. Viņas īri, ko sedz Eiropas Parlaments, maksā nevis telpu izīrētājam, bet pa tiešo Pilsoniskās Savienības kasē.

Ja Kalniete un Vaidere izmanto visu Eiropas parlamenta atļauto biroja uzturēšanai paredzēto Eiropas nodokļu maksātāju naudu, tad, kā liecina nekustamo īpašumu mākleru aplēses, par abām deputātēm pieejamajiem 8600 eiro mēnesī pietiktu visa Pilsoniskās savienības biroja uzturēšanai un nauda vēl paliktu pāri.

Lūgta precizēt īres maksu, Pilsoniskā savienība atsakās to darīt un rakstiski paskaidro, ka "mājas apsaimniekotāji uzstāj uz to, ka līguma noteikumi un īres maksas apjoms, kuru PS maksā izīrētājam, ir komercinformācija, kuras publiskošanai apsaimniekotāji nepiekrīt".

KNAB: EP naudu nevar uzskatīt par ārvalstu finansējumu

Partijām Latvijā ar likumu ir aizliegts saņemt ārvalstu finansējumu. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā skaidro: lai gan Eiropas Savienības naudu nevar uzskatīt par ārvalstu finansējumu, šie darījumi var kļūt par iemeslu, lai partijas nonāktu korupcijas apkarotāju redzeslokā.

Lai gan likuma burts KNAB skaidrojumā nav pārkāpts, partiju finanšu pētnieku un labas pārvaldības ekspertu vērtējumā Eiroparlamenta deputātu līdzdalība savas partijas biroja darbības apmaksāšanā ir nepieņemama prakse. Eiroparlamentārieši pelna daudzreiz vairāk nekā Saeimas deputāti, taču Eiropas Parlamenta deputātiem nav pienākuma atklāt savus tēriņus.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu