Šodien uzsākta virszemes televīzijas appraide (87)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šodien visā valstī uzsākta virszemes televīzijas komercapraide jeb analogā TV pāreja uz ciparu TV, šorīt intervijā LNT "900 sekundes" paziņoja sakaru operatora SIA "Lattelecom" valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis.

"Ciparu apraide ir pieejama 99% no Latvijas teritorijas," sacīja uzņēmējs, norādot, ka "Lattelecom" partneris ciparu televīzijas ieviešanā - "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) - ir pabeidzis ierīkot apraides tīklu.

Iedzīvotājiem ir pieejami pieci bezmaksas kanāli, kā arī, saņemot viedkarti, maksas kanāli. Lai skatītos virszemes televīziju, nepieciešams MPEG-4 dekoders. Jaunākajiem televizoru modeļiem tāds jau ir iebūvēts, tie, kuriem tas nav, iekārtas var iegādāties vai nomāt no "Lattelecom".

Lattelecom nesubsidēs dekoderus mājsaimniecībām

Lūgts komentēt, kā trūcīgās mājsaimniecības varēs skatīties televīziju pēc analogās apraides izslēgšanas, "Lattelecom" vadītājs akcentēja, ka sociālās nodrošināšanas funkcija ir valsts kompetencē. "Lattelecom" no savas puses bez maksas uzstādījis dekoderus 150 sociālās aprūpes centros, kopā ar partneriem savākta nauda, lai šo skaitu vēl palielinātu.

Par situāciju trūcīgajās mājsaimniecībās "Lattelecom" vērsies pie valsts, tomēr pagaidām nekāda reakcija nav sekojusi.

Kā skaidroja Gulbis, uzņēmuma biznesa modelis un ciparu televīzijas ieviešanas konkursa nosacījumi neļauj "Lattelecom" risināt šo problēmu. Kompānija ieguva tiesības piecus gadus sniegt ciparu televīzijas pakalpojumus, tagad atlikuši 3,5 gadi. Ja šis termiņš būtu garāks, "Lattelecom" apsvērtu iespējas subsidēt dekoderu ieviešanu.

Kā ziņots, pēc neoficiālas informācijas, LVRTC ciparu apraides tīkls darbojas atbilstoši komercapraides standartiem jau no 1.februāra, kad bija paredzēta statusa maiņa, tas ir, ar tādu pārklājumu un kvalitāti, ka LVRTC var no ciparu televīzijas ieviesēja "Lattelecom" prasīt samaksu par apraides pakalpojumu.

Ciparu apraides tīkls visā valstī jau darbojās testa režīmā no decembra beigām un līdz 1.februārim tika ievākta informācija par tā atbilstību tehniskiem parametriem, veiktas korekcijas.

Komentāri (87)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu