PS nobalso par dalību apvienībā "Vienotība" (449)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Partijas "Pilsoniskā savienība" (PS) kopsapulce šodien vienbalsīgi nobalsoja par dalību apvienībā "Vienotība", kas tiek veidota startam 10.Saeimas vēlēšanās. Uz PS kopsapulci šodien bija ieradušies 303 no 596 PS biedriem.

Kā savā uzrunā atzina PS valdes priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis, socioloģiskā aptauja liecinot, ka pret PS dalību apvienībā "Vienotība" iebilst apmēram 9,9% PS biedru.

Par apvienības "Vienotība" veidošanu ir paziņojušas partijas PS, "Jaunais laiks" (JL) un "Sabiedrība citai politikai" (SCP), kuru kongresi notiks tuvākajā laikā. JL kongress būs nākamsestdien, 13.februārī, SCP kongress - 27.februārī, savukārt "Vienotības" dibināšanas kongress notiks 6.martā.

Raksturodams pašreizējo situāciju valstī, Kristovskis atzina, ka Latvijas valsts savu divdesmitgadi kopš neatkarības atgūšanas sagaida ar rūgtumu un izmisumu, atmodas ideālus ir nogalinājis politisko partiju cinisms, šauru grupu savtīgas intereses, cilvēku atsvešinātība un egoisms.

Pēc Kristovska teiktā, saujiņa bagāto savās rokās koncentrē arvien lielāku kapitālu, tautas nabadzība vēršas plašumā. Plaisa bagāto un trūcīgo starpā joprojām turpina pieaugt. Solidaritātes trūkums, vispārēja vilšanās valsts un kopības ideālos, darbspējīgo izceļošana pasaulē kļūst neatgriezeniska un nedziedināma, teica politiķis.

Valsts nespēja sarunāties ar saviem pavalstniekiem liecina, ka iestājusies vērtību krīze. Valdībai un Saeimai uzticas vairs tikai daži procenti iedzīvotāju. "Valsts un nācijas pastāvēšana ir stipri apdraudēta," brīdināja Kristovskis.

PS līderis runāja arī par riskiem, kas var apdraudēt "Vienotības" panākumus. Viņš atzina, ka PS vidū ir ne mazums biedru, kas domā, ka PS saviem spēkiem vēlēšanās gūtu plašāku pārstāvniecību 10.Saeimā. "Taču mums ir sabiedrotie... kopš lietussargu revolūcijas laikiem," atgādināja Kristovskis.

PS valdes priekšsēdētājs arī atzina, ka daudziem vēlētājiem ikdiena sākas ar domu par plānu maizes riecienu un par Latvijas izeju no ekonomiskās lejupslīdes patlaban atbild PS sabiedrotais JL un Valda Dombrovska vadītā valdība. Tāpēc pastāv risks, ka cilvēki nenovērtēs apstākļus, kādos strādā JL tautsaimniecības bloks, atzina politiķis.

Kristovskis arī pauda viedokli, ka valdības koalīcijā Tautas partija katru dienu neatlaidīgi meklē ieganstu, kā "valdībai sasiet rokas vai cirst klavieru vāku pār JL pianistu pirkstiem". Tradicionāli šādā izrādē uzmundrinoši noskatās "tautsaimniecības lejupslīdes elefanti - LPP/LC, ZZS un TB/LNNK," teica politiķis.

Viņš arī atzina, ka "iespēju ekonomiskam izrāvienam nav daudz". To uzskatāmi apliecina Andra Šķēles "neizteiksmīgā, pelēkā atgriešanās bez piedāvājuma, ar sabrauktu eža kažociņu plecā", teica Kristovskis.

PS kopsapulcē arī vairākkārt tika norādīts, ka "Vienotība" tiek veidota, lai uzvarētu 10.Saeimas vēlēšanās un nepieļautu, ka pie varas nonāk "prokrieviskie spēki" un oligarhu partijas.

Kopsapulces dalībnieki arī bija vienisprātis, ka trim "Vienotību" veidojošām partijām ir jābūt absolūti līdztiesīgām, kaut arī to reitingi patlaban ir visai atšķirīgi.

Domas dalījās par to, vai un kā apvienībai būtu piesaistāmas citas partijas. Piemēram, Jānis Mārtiņš Skuja pauda viedokli, ka līdz šim apvienības bieži vien veidoja caurkritušas partijas, kas vairākās Saeimas vēlēšanās tā arī nespēja pārvarēt 5% barjeru. Viņš atzīmēja, ka apvienību veidošanu ir stimulējusi arī partiju sponsoru vēlme optimizēt izmaksas.

Skuja prognozēja, ka īstie pārbaudījumi apvienībai "Vienotība" sāksies pēc 10.Saeimas vēlēšanām, kad būs jāveido valdība un jādala amati. Viņš mudināja PS biedrus būt piekāpīgākiem un vajadzības gadījumā pat atteikties no premjera amata.

Savukārt Ieva Nikoleta Dāboliņa, kura savulaik darbojās partijā "Visu Latvijai", pauda viedokli, ka tieši "Visu Latvijai" varētu būt partija, kura papildinātu "Vienotības" rindas. Dāboliņa pauda uzskatu, ka "gaiši cilvēki" ir pat Tautas partijā, kuri tur atrodoties, lai nodrošinātu savai skolai jaunu jumtu un asfaltētu ceļu pagastā.

Skarbus vārdus par vēlētāju izvēli nesenajās Rīgas domes vēlēšanās pauda Saeimas deputāts Kārlis Šadurskis, kurš teica, ka 1919.gadā iedzīvotāji Rīgu nosargāja, bet 2009.gadā Latvijas pilsoņi rīdzinieki Rīgu atdeva Aināra Šlesera (LPP/LC) un Nila Ušakova (SC) blokam. Rīgas domes vēlēšanas, pēc Šadurska teiktā, ir "auksta duša", kas nedrīkst atkārtoties 10.Saeimas vēlēšanās.

Šadurskis arī apgalvoja, ka vēlētāji balso pēc etniskajiem kritērijiem. Pagājušās Rīgas domes vēlēšanās apmēram 5% cittautieši, "pirmsvēlēšanu aģitācijas apstulboti", savas balsis esot atdevuši Šleseram, izteicās Šadurskis.

Savukārt par Šķēles atgriešanos politikā Šadurskis izteicās, ka viņš ir atgriezies, lai "savu veidojumu izvadītu pēdējā gaitā".

"Vienotības" veidotāji arī kaļ plānus, kā piesaistīt savam sarakstam to 10-15% latviešu vēlētāju balsis, kas tiek atdotas mazajām nacionāli noskaņotajām partijām, kas nepārvar 5% barjeru. Viens no risinājumiem varētu būt vienotības līgumu slēgšana ar šīm partijām par to, ka tās ar atsevišķu sarakstu nestartēs 10.Saeimas vēlēšanās, ja kopīgajā sarakstā tiks iekļauti daži to pārstāvji.

"Vienotības" saraksta veidošana tiks īstenota pēc Šadurska izstrādātās "matricas". Saskaņā ar šo kārtību nodaļas izvirzīs savus kandidātus uz Saeimas vēlēšanām, partiju vadība "sakārtos" kandidātus savā iekšienē, bet partiju priekšsēdētāji vienosies savā starpā par to, kurā apgabalā kādai no partijām ir pirmais un kādai - otrais numurs. Pamatojoties uz šo lēmumu, tiks ņemta atbilstošā kolona izstrādātajā "matricā", un pēc tās tiks sadalītas vietas partijas izvirzītajiem kandidātiem. Vietu sadalījums esot aprēķināts tā, lai katras partijas kandidātu kopējais svars sarakstā būtu vienāds.

"Vienotības" kongresā šodien uzstājās arī JL valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa un premjers Dombrovskis.

Āboltiņa savā uzrunā teica, ka ar "Vienotību" radies jauns, vēl nebijuša vēriena politiskais spēks Latvijā, kam būs pa spēkam nākamo četru gadu laikā mainīt politisko kultūru Latvijā un īstenot stabilu valsts virzību uz labklājību.

"Atrodot domubiedrus - JL, PS un SCP -, mums izdevies apvienot līderu komandu, kas stāv pāri sīkumainībai, iekšējai sašķeltībai un nepārvaramai varaskārei. Ar spēku saliedētību esam pierādījuši, ka ieklausāmies sabiedrības vajadzībās. Ar saviem darbiem jau tagad demonstrējam rīcību, kompetenci un spēju uzņemties atbildību," apvienību slavēja Āboltiņa, atzīmējot, ka šīs partijas vieno pārliecība, ka politika ir kas daudz nozīmīgāks par iespēju piepildīt savu maciņu.

"Mūsu spēkos ir panākt, ka Saeima vairs nav lupatu lelle, ko katrs var raustīt pēc saviem ieskatiem un vajadzībām. JL, PS un SCP ir sākums jaunai politikai Latvijā. Vienotai un stiprai valstij jāsākas ar vienotiem un stipriem politiķiem," uzsvēra Āboltiņa.

Savukārt Dombrovskis savā uzrunā norādīja, ka apvienību "Vienotība" veidojošās partijas - JL, PS un SCP - jau tagad ir uzticami sabiedrotie Saeimā un valdībā gan ikdienas darbā, gan pieņemot izšķirīgus lēmumus.

Kā atzina Ministru prezidents, "pagājušais gads bijis smagākais gads valsts ekonomikai, taču šis būs gads, kurā mums jānodrošina arī politiskā stabilitāte, lai ar priekšvēlēšanu populistiskiem lēmumiem nesagrautu to, ko esam spējuši uzbūvēt." Dombrovskis pauda pārliecību, ka kopīgiem spēkiem tas izdosies. Premjers aicināja partijas būt vienotām un strādāt kopā laikā, kas prasīs daudz darba un izturības no ikviena Latvijas iedzīvotāja.

Komentāri (449)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu