Spriedīs par būtiskām izmaiņām vēlēšanās (13)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Felicija/TVNET

Koalīcijas partiju pārstāvji šodien spriedīs par būtiskām izmaiņām Saeimas vēlēšanās. Diskutablās izmaiņas paredz Vēlēšanu likuma grozījumi, par ko partijas līdz šim nav vienojušās.

Likumā iesniegti vairāki desmiti priekšlikumu. Visvairāk ierosinājumu iesniegusi Tautas partija (TP). Tā rosina dot iespēju visos vēlēšanu apgabalos partijām iesniegt vienu un to pašu kandidātu sarakstu. Partija arī vēlas noteikt, ka vēlēšanas notiktu īsāku laiku nekā patlaban - no plkst.8 līdz plkst.20, vēstī "Leta".

"Jaunais laiks" rosina samazināt pieļaujamos vēlēšanu tēriņu griestus. Partija vēlas izdevumus samazināt par gandrīz 40% - no 570 tēkstošiem latu līdz 360 tūkstošiem latu, ziņo Latvijas Radio. Tā vēlas arī par pusi samazināt fizisko personu pieļaujamo ziedojumu apjomu politiskajām partijām.

Partija "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) rosina svītrot ierobežojumus un aizliegumus vēlēšanās kandidēt personām, kuras darbojušās Latvijā aizliegtās organizācijās.

Zaļo un zemnieku savienība rosina, lai likumā atļauj apvienot pašvaldību deputāta un Saeimas deputāta pienākumu pildīšanu.

"Jaunais laiks" vēlas Saeimas vēlēšanās ieviest vēlētāju reģistra sistēmu, kas jau darbojas pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Tas nozīmētu, ka pilsoņi varētu balsot tikai vēlēšanu iecirknī, kas atrodas viņu deklarētajā dzīvesvietā.

Savukārt Centrālā vēlēšanu komisija gribētu, lai Saeima vēlēšanu likumā pagūst iestrādāt mehānismu, ko darīt, ja tiek atcelti vēlēšanu rezultāti.

Grozījumos rosināts valsts kontrolieri svītrot no to amatpersonu saraksta, kuriem mēneša laikā  pēc kandidātu saraksta reģistrēšanas ir jāatstāj amats.

Šonedēļ likuma grozījumus izskatīšanai otrajā lasījumā skatīs arī Saeimas Juridiskā komisija.

Atbildīgās komisijas vadītāja, TP pārstāve Vineta Muižniece prognozēja, ka no likuma, visticamāk, tiks svītroti visi radikālie priekšlikumi un pēc būtības vēlēšanu likumā nekas daudz nemainīsies. Arī premjers Valdis Dombrovskis pieļāva, ka liela daļa iesniegto priekšlikumu varētu tikt noraidīti.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu