Sākas Lielais gavēnis (38)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šodien ir Pelnu diena, un tajā Rietumu kristīgajā baznīcā sākas Lielais gavēnis. Tas ilgst 40 dienas līdz Lieldienām, mudinot cilvēkus vairāk aizdomāties par garīgām un mūžīgām, nevis materiālām vērtībām.

Gavēņa laikā var vairāk tuvoties Dievam, un cilvēki aizdomājas par garīgām un mūžīgām vērtībām - kāpēc mēs dzīvojam uz zemes, ko vēlamies, kāds ir mūsu gala mērķis, skaidro Latvijas Romas Katoļu baznīcas Informācijas centrs. 

Pelnu Trešdienā visos katoļu dievnamos ir īpašs rits. Tajā priesteris uz ticīgo pierēm ar pelniem uzvelk krusta zīmi.

Vēsturiski Pelnu trešdiena ir pazīstama kā publiskā grēku nožēla. Bībeliskajā skaidrojumā pelni nozīmē cilvēka trauslumu un to, ka cilvēks ir ņemts no zemes - tas ir, pakļauts nāvei. Pelnu zīme ir arī ārēja apņemšanās zīme tam, kurš nožēlo savus sliktos darbus un veic atgriešanās ceļu pie Dieva, vēstī baznīcas pārstāvji.

Gavēņa laiks ir sagatavošanās Lieldienām. Simboliski šis laiks atgādina tās 40 dienas, ko Jēzus pavadījis tuksnesī lūgšanā un gavēnī pirms savas publiskās darbības. No gavēņa 1. svētdienas līdz Lielajai Ceturtdienai, kad sākas Lieldienu svinības, ir tieši 40 dienas. Gavēnis bija kā īpašs sagatavošanās laiks tiem cilvēkiem, kuri vēlējās kristīties Lieldienu naktī.

Šajā laikā kristieši vairāk uzmanības pievērš lūgšanai, žēlsirdības darbiem un gavēšanai.

Viens no gavēšanas aspektiem ir atturēšanās no ēdieniem. Bet gavēšanai ir arī cits, sociālais raksturs, kurš ietver visu sabiedrību, kad prātīgi rīkojamies ar tiem labumiem, kas ir mūsu pārziņā, piemēram, neizniekojam ēdienu.

Gavēt var, arī ierobežojot plašsaziņas līdzekļu lietošanu - televīziju, datorspēles. Svarīga ir arī savstarpējo attiecību joma, piemēram, piedošana, naida neturēšana, parāda atlaišana, informē katoļu pārstāvji.

Komentāri (38)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu