Miljoni aizgājuši sporta funkcionāru uzturēšanai (245)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nenodrošina, ka valsts piešķirtie budžeta līdzekļi sportam pilnā apjomā sasniedz piešķiršanas mērķi un tiek efektīvi izlietoti, revīzijā konstatējusi Valsts kontrole (VK).

IZM sportam piešķirtos līdzekļus administrē necaurskatāmi, tā nav izstrādājusi tādu sporta nozares finansēšanas normatīvo regulējumu, kas nodrošinātu plānveidīgu un uz mērķu sasniegšanu orientētu sistēmas darbību, kā arī nav izveidojusi vienotu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanas kārtību, kas nodrošinātu līdzekļu izlietojuma kontroli.

Ministrija nav noteikusi vienotu kārtību, kas nodrošinātu valsts budžeta līdzekļu sportam izlietojuma kontroli. VK atklāja, ka revidētās organizācijas, kuras administrē IZM piešķirtos valsts budžeta līdzekļus sportam,

pusotra gada laikā administrācijas izdevumiem ir izlietojušas Ls 2 135 833

jeb gandrīz piekto daļu (18%) no piešķirtā finansējuma, savukārt biedrības "Latvijas Olimpiskā komiteja" (LOK) un "Latvijas Sporta federāciju padome" (LSFP), SIA "Latvijas Olimpiskā vienība" (LOV) un valsts aģentūra "Nacionālais Olimpiskais sporta metodiskais centrs" sporta federāciju finansēšanai un sporta pasākumu īstenošanai 2008. un 2009. gadā ir izlietojušas tikai aptuveni 35% no kopējiem piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

Kaut arī ministrijai nav tiesiska pamatojuma šādai rīcībai, tā piešķir valsts budžeta naudu tālākai sadalei un iesaista tās izlietojuma kontrolē LOK un LSFP. Turklāt, lai arī IZM piešķir līdzekļus LOK programmu īstenošanai, kas 2008. gadā bija Ls 6 345 025 un 2009. gadā - Ls 4 823 280, ministrijas rīcībā nav īstenojamo programmu un informācijas par tajās iekļautajiem izdevumiem un finansējuma saņēmējiem.

Ministrija nav noteikusi no valsts budžeta finansēto darba algu principus un pieļaujamo apmēru sporta organizācijās. Tādējādi

LOK, LSFP un LOV darbinieku atalgojums 2009.gadā ir krietni, dažviet pat divas un trīs reizes pārsniedzis vidējo atalgojumu

gan privātajā, gan sabiedriskajā sektorā.

Valsts budžeta līdzekļi, kas tika piešķirti starptautisku sporta pasākumu organizēšanai Latvijā, ko organizētājs iemaksā kā drošības naudu starptautiskajās organizācijās un pēc noteikta laika atgūst, vismaz Ls 540 000 apmērā nav atmaksāti valsts budžetā.

Sporta organizācijas sadarbības līgumos noteikto pasākumu organizēšanu ir nodevušas nodibinājumiem, tādējādi palielinot šo pasākumu izmaksas. Piemēram, Eiropas čempionātu basketbolā sievietēm 2009. gadā organizēja nevis biedrība "Latvijas Basketbola savienība", bet gan tās izveidots nodibinājums, administratīvajiem izdevumiem izlietojot Ls 45 843.

Likumības revīzija "Valsts budžeta līdzekļu sportam administrēšanas atbilstība normatīvo aktu prasībām Izglītības un zinātnes ministrijā" ir veikta par laika posmu no 01.01.2008. līdz 30.06.2009. Daži revīzijā analizētie jautājumi attiecas uz 2005., 2006. un 2007. gadu.

Komentāri (245)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu