Žurnālisti izskaitļo "okupantu autoparka" saraksta veidotāju (116)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kamēr Latvijas tiesībsargājošās iestādes lemj, vai cilvēku personīgo datu publicēšana saitā latvietislatvija.com ir noziegums, laikrakstam "Telegraf" izdevies atrast šīs akcijas autoru, kas izrādījies kāds 66 gadus vecs vīrietis.

Žurnālisti raksta: "Lai viņu izskaitļotu, mums bija nepieciešamas tikai 3 dienas, 10 cilvēkstundas, pieeja internetam un standarta Microsoft Windows programmu paka."

Veicot personīgo izmeklēšanu, laikraksts  noskaidrojis varbūtējo Latvijas "okupantu autoparka" vadītāju datu publicētāju, norādot, ka tas varētu būt 66 gadus vecs vīrietis, kas dzīvo Aiovas štatā Amerikā, Juris Bets.

Liels daudzums atstāto pēdu liecinot, ka tieši viņš izvietojis “okupantu autoparka” sarakstu. Brīvajā laikā šim vīrietim kopā ar sievu patīkot ceļot pa Eiropu un apgaismot krievus par patieso Latvijas okupācijas vēsturi.

7.februārī portālā latviansonline.com kāds cilvēks ar pseidonīmu Courlander atstājis ziņu, kurā atzīstas, ka viņa draugi Latvijā fotografējuši automašīnas ar krievu simboliku un veidojuši sarakstu, kuru viņš izvietojis savā saitā.

Jau 8.februārī šajā pašā lapā parādījusies informācija, ka pseidonīma Courlander īpašniekam pieder arī saits lacplesis.com, kurās izvietotas Waffen SS 15. un 19. divīzijas dziesmas. Telegraf noskaidrojis, ka saits reģistrēts uz Jura Betsa vārda.

Vēlāk Telegraf noskaidrojis, ka saitus lacplesis.com un latvietislatvija.com apkalpo viens un tas pats  provaiders un IP adreses, no kurām tie izvietoti, atšķiras tikai ar vienu pēdējo ciparu.

Paliek mīkla, kādēļ darbībām, kas žurnālistiem aizņēma trīs dienas, Latvijas likumsargiem nepietiek pat ar mēnesi.

Sākts kriminālprocess

Ģenerālprokuratūras Īpaši pilnvarotu prokuroru nodaļā, kur pagājušajā nedēļā tika sākta pārbaude saistībā ar automašīnu, kas dekorētas ar Krievijas un PSRS simboliku, saraksta publicēšanu internetā, ir sākts kriminālprocess.

Kā sacīja prokuratūras ārējo sakaru koordinētājs Andrejs Vasks, kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 24.nodaļas - par noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā. Kriminālprocess izmeklēšanai nodots Drošības policijai (DP).

Pēc Vaska teiktā, DP procesa izmeklēšanas laikā būs jāvērtē, vai notikušajā nav saskatāmas arī citu noziedzīgu nodarījumu pazīmes.

Pārbaude Ģenerālprokuratūrā tika sākta pēc atsūtītajiem materiāliem no Datu valsts inspekcijas (DVI) un privātpersonu iesniegumiem.

Komentāri (116)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu