Repše soda Jakānu sodījušās ierēdnes (78)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas pārstāves, kas izvērtēja bijušā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora Dzintara Jakāna pārkāpumus, pašas saņēmušas sodu - viņām izteikts aizrādījums, liecina finanšu ministra Einara Repšes (JL) parakstīts rīkojums.

Aizrādījums izteikts Finanšu ministrijas Stratēģiskās plānošanas un personālvadības departamenta direktora vietniecei Mārītei Krišānei, ministrijas Tiesību aktu departamenta juriskonsultei Agijai Leitānei-Šķēlei un Tiesību akta departamenta vietniecei, Juridiskās nodaļas vadītājai Edītei Strazdiņai.

Iepriekš disciplinārlietas izmeklēšanas gaitā pret Jakānu tika iesniegti divi atšķirīgi atzinumi. Vienu iesniedza komisijas loceklis Andris Jacino, bet otru parakstīja Krišāne, Leitāne-Šķēle, Strazdiņa un Tieslietu ministrijas pārstāve Laila Medin.

Tieši Jacino viedoklis tika atzīts par pamatotu, kā rezultātā Jakānam tika piespriests disciplinārsods - mēnešalgas samazināšana uz vienu gadu, ieturot 20%.

Savukārt pārējo komisija locekļu darbībā saskatīta Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likuma pārkāpumi, piemēram, pilnīgas, vispusīgas un objektīvas disciplinārpārkāpumu izdarīšanas apstākļu noskaidrošanas un taisnīga lēmuma pieņemšanas principa pārkāpums. Sodīto personu rīcība esot arī būtiski apgrūtinājusi disciplinārlietas mērķa sasniegšanu, kā rezultātā Jakānam radīta iespēja nepamatoti izvairīties no atbildības par izdarītajiem pārkāpumiem, norādīts rīkojumā.

Jakāns vēl nezina, cik cilvēku būs viņa pakļautībā

Līdzšinējais Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors Dzintars Jakāns sācis darbu savā jaunajā amatā Finanšu ministrijā, kur viņam būs jāvada Muitas un nodokļu administrēšanas politikas departaments, apstiprināja FM Komunikācijas nodaļas vadītāja vietnieks Aleksis Jarockis.

2.februārī valdība atbalstīja Jakāna pārcelšanu darbam FM.

Jakāns pastāstīja, ka viņam jānodod līdzšinējās lietas saistībā ar VID un jāsāk iepazīties ar jaunā departamenta reglamentiem un amata aprakstiem. Pagaidām gan neviena cita darbinieka departamentā neesot un Jakānam neesot zināms, cik daudz īsti darbinieku viņa pakļautībā strādāšot. Rīkojumā esot noteikts, ka šis departaments jāizveido līdz 15.martam.

Rotāciju uzskata par nelikumīgu

Kā informēja Jakāns, viņš nepiekritīs šādai rotācijai, jo to uzskata par nelikumīgu -  pieļauti vairāki būtiski pārkāpumi.

Saņemot šādu noliedzošu atbildi par rotāciju, Repšem jau būs jāizlemj, kā tālāk rīkoties šajā situācijā.

Pērn 22.oktobrī ar Repšes lēmumu Jakāns tika atstādināts no VID ģenerāldirektora pienākumu pildīšanas. Šāds lēmums pieņemts tāpēc, ka Jakāns uzdotajā laikā "apzināti nav izpildījis Repšes rīkojumus". Kopumā pret Jakānu ierosinātas trīs disciplinārlietas, kas apkopotas vienā.

Patlaban jau izsludināts konkurss jaunā VID vadītāja atrašanai.

Jakāns VID vadījis kopš 2004.gada jūlija, iepriekš viņš dienestā strādājis arī citos amatos.

Komentāri (78)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu