1. septembrī tomēr aizliedz tirgot alkoholu (622)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Zinību dienā, 1.septembrī, tomēr nebūs atļauts tirgot alkoholu, - paredz šodien Saeimas galīgajā lasījumā atbalstītie grozījumi Alkoholisko dzērienu aprites likumā.

Pievienoti deputātu viedokļi

Saeima šodien pretēji komisijas lēmumam tomēr vienojās neizslēgt no likuma pantu, kuru iepriekš tā bija atbalstījusi 2.lasījumā, kas paredzēja aizliegt 1.septembrī tirgot alkoholiskos dzērienus veikalos, kafejnīcās un restorānos.

Par šī panta izslēgšanu no likuma nobalsoja 37, pret - 31, bet 10 atturējās.

Minētā norma nozīmē, ka alkoholu 1.septembrī nevarēs iegādāties ne tikai veikalos, bet arī kafejnīcās un restorānos.

Deputātiem nav vienprātības

Priekšlikuma autore aizliegumam Zinību dienā tirgot alkoholu Sarmīte Ķikuste (JL) debatēs uzsvēra, ka "mēs esam spēruši vienu nelielu soli alkohola tirdzniecības ierobežošanai, es esmu pārliecināta, ka ļoti daudzi vecāki atbalstīs dienu bez alkohola un rādīs piemēru saviem bērniem, tieši Zinību dienā, 1.septembrī".

Savukārt deputāts Juris Dobelis (TB/LNNK) uzdeva jautājumu: "Kas notiks tad, ja 1.septembris būs svētdienā un mācības sāksies 2.septembrī?" Pēc viņa domām, nevajadzētu jaukt divas dažādas lietas kopā - cīņu pret pārmērīgu alkohola lietošanu un sevis izrādīšanu pirms kārtējām Saeimas vēlēšanām.

Taču deputāts Guntis Eniņš (ZZS), atbalstot Ķikustes priekšlikumu, sacīja, ka mums ir diena bez autotransporta, stunda bez elektrības, diena bez cigaretes. "Kas tur ir aplams un slikts, ja mums būtu viena diena gadā bez alkohola, vienalga kurā brīdī, bet tas būtu tiešām ļoti piemēroti, ka tā būtu tieši Zinību dienā," sacīja Eniņš un aicināja savus kolēģus nemainīt viedokli "varenā alkohola priekšā".

Atbildīgās komisijas par likuma izskatīšanu - Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (TP) norādīja, ka viņaprāt aizliegums nedos rezultātu, jo alkohola tirdzniecība visās svētku dienās būtu jāregulē vienādi.

Sašutumu par minēto normu pauda deputāts Dzintars Ābiķis (SCP), kurš sacīja "mēs esam vienīgā valsts pasaulē, kur 1.septembrī nebūs legāla iespēja iegādāties alkoholu un tiesības kafejnīcā pasūtīt glāzi vīna".

Balsojumā par aizliegumu tirgot alkoholu 1.septembrī nobalsoja atsevišķi "Saskaņas centra", "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, "Jaunā laika" (JL), Tautas partijas (TP) un Zaļo un zemnieku savienības deputāti, bet pret nobalsoja vairums TP, LPP/LC, JL deputātu.

Saeima noraidīja arī deputāta Kārļa Šadurska (PS) ierosinājumu aizliegt alkohola mazumtirdzniecību 8.martā.

Tāpat tika noraidīts deputāta Igora Pimenova (SC) ierosinājums aizliegt alkohola tirdzniecību vietās, kuras atrodas tuvāk par 200 metriem no izglītības iestāžu ieejas. Pimenovs bija rosinājis, ka esošajās tirdzniecības vietās, kas atrodas tuvāk par 200 metriem, alkoholu varētu tirgot, bet netiktu izsniegtas jaunas licences.

Pašlaik jau likumā ir noteikts, ka alkoholiskos dzērienus aizliegts tirgot izglītības iestāžu telpās un teritorijās.

Saeima šodien arī noraidīja priekšlikumu, palielināt no 18 uz 21 gadu vecuma cenzu, no kura drīkst iegādāties alkoholu.

Komentāri (622)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu