4ATA publisko Latvijas Bankas darbinieku atalgojumu (561)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Aktīvistu grupa, kas sevi dēvē par "Ceturtās atmodas tautas armiju" (4ATA), publiskojusi Latvijas Bankas (LB) darbinieku atalgojumu. Dati liecina, ka vislielākie ienākumi pārsvarā bijuši tirgus operāciju pārvaldes vadītājam Raivo Vanagam, tikai otrajā vietā ir LB prezidenta Ilmāra Rimšēviča ienākumi.

Pievienota informācija no ienākumu saraksta un LB komentārs

4ATA publiskojusi informāciju par atalgojumu LB no 2007.gada septembra līdz 2009.gada decembrim. Kopumā šajā laikā centrālā banka maksājusi atalgojumu 749 darbiniekiem. Pilnu LB darbinieku algu sarakstu, ko publiskojusi 4ATA, varat aplūkot šā raksta resursos.

Sarakstā grūti atrast ienākumus, kuri zemāki par tūkstoti latu. Pārsvarā LB darbinieku ienākumi bijuši lielāki. Nopludinātā informācija liecina, ka LB prezidenta un arī darbinieku ienākumi pa mēnešiem bijuši atšķirīgi. Ļoti krasas atšķirības norādītas Vanaga ienākumos, Rimšēvičam tie dažādos mēnešos ir līdzīgāki.

Piemēram, LB prezidenta Rimšēviča ienākumi bijuši no 5,6 tūkstošiem latu 2007.gada septembrī līdz 6,8 tūkstošiem pagājušā gada decembrī. Vidēji Rimšēvičs mēnesī saņēmis 9,9 tūkstošus latu.

Lielākie LB prezidenta ienākumi norādīti 2007.gada novembrī - tad Rimšēvičs saņēmis 22,2 tūkstošus latu.

Saņem vairāk nekā Rimšēvičs

Dati liecina, ka par Rimšēviču vairāk saņēmis Vanags. Viņa ienākumi bijuši vidēji 12,7 tūkstoši latu mēnesī. Tiesa, 2008.gada decembrī viņš saņēmis pat 23,4 tūkstošus latu. Lielākoties viņa ienākumi norādīti lielāki par 10 tūkstošiem latu mēnesī.

Savukārt LB prezidenta vietnieka Andra Ruseļa ienākumi šajā laikā bijuši vidēji 9 tūkstoši mēnesī. Nedaudz mazāk - vidēji 8,9 tūkstošus mēnesī - saņēmis LB valdes priekšsēdētājs Māris Kālis. Viņa ienākumiem seko valdes priekšsēdētāja vietnieka Reiņa Jakovļeva ienākumi - vidēji 7,9 tūkstoši latu mēnesī.

Nopludinātā informācija liecina, ka Statistikas pārvaldes vadītājs Harijs Ozols saņēmis vidēji 7,5 tūkstošus latu mēnesī, bet Tehniskās pārvaldes vadītājs Andris Ņikitins - vidēji 7,1 tūkstoti mēnesī.

Pirmo desmit LB personu algu sarakstā iekļautas arī trīs neatšifrētas personas.

"Uz paplātes - profesionāļu rezervāts"

4ATA pārstāvis Neo sociālajā tīklā "Twitter" raksta: "Šodien "uz paplātes" - "profesionāļu rezervāts".

"Ilmār, nekā personīga - 4ATA nav ne pret, ne par devalvāciju, mēs esam par atklātību, tie ir tikai fakti :)," viņš norāda, visticamāk, vēršoties pie Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča.

Neo raksta: "LB padomei novēlam nepārstrādāties" - un norāda, ka padome šogad plānojusi tikai sešas sēdes. 

4ATA pauž uzskatu, ka "LB un FKTK [Finanšu un kapitāla tirgus komisija] nosmeļ finanšu profesionāļu krējumu" un aicina: "Atstājiet taču kādu profesionāli arī privātajiem, par Finanšu ministriju nemaz nerunājot:)!"

4ATA atgādina, ka LB un FKTK ir ārpus vienotās algu sistēmas. "Bet ministrijas piesaistīt profesionāļus ar konkurētspējīgu atalgojumu nevar," armija aizrāda.

4ATA šoreiz atklāj arī vārdus

Šoreiz 4ATA arī atklājusi vairāku LB darbinieku vārdus, ļaujot precīzi identificēt atalgojuma saņēmēju. Iepriekš vārdus organizācija neatklāja, tikai publiskoja algas.

4ATA norāda, ka bruto ienākumi iekļauj gan algu, gan piemaksas, gan prēmijas, gan atvaļinājuma naudu, gan atlaišanas pabalstus un citas kompensācijas, tāpēc, skatoties šos datus un ieraugot lielus skaitļus, nedrīkst spriest pārsteidzīgi un tas jāizvērtē kontekstā ar citiem mēnešiem.

Tā skaidro, ka dati tiek ņemti no EDS dokumenta, kurš satur informāciju par konkrēto periodu, kurš ir parakstīts un kuram ir vislielākais id. Pastāv iespēja, ka vēlāk ir iesniegts dokumenta labojums, kurā dati var tikt mainīti. Izmantotā EDS dokumenta numurs ir iekavās zem perioda. Tas tāpēc, lai nebūtu nedēļu jāskaidro, vai dati īsti vai ne.

4ATA arī vērš uzmanību, ka vēsturiskam ieskatam dati var tikt ņemti no neparakstītiem EDS dokumentiem, kad EDSā vēl nebija parakstīšanas iespēju. Parakstītiem dokumentiem pēc numura pielikts S, neparakstītiem - U.

LB 4ATA publiskotos datus nekomentēs

Portālam TVNET LB preses pārstāvis Mārtiņš Grāvītis atzina, ka banka "nezināmas izcelsmes datus", kas šorīt publiskoti sociālajā tīklā "Twitter", nekomentēs. Taču norādīja, ka  LB darbinieku atalgojums no šā gada sākuma ir jau publiski pieejams LB mājas lapā. Norādi uz to varat atrast šā raksta resursos.

"Latvijas Banka" ir finanšu institūcija, un tās darbinieki ir konkurētspējīgi darba tirgū finanšu nozarē, kas ir viens no noteicošajiem atalgojuma līmeņa faktoriem, " komentējot LB darbinieku atalgojuma apmēru, skaidro Grāvītis, vienlaikus viņš piebilst, ka LB pērn vairākkārt ir veikusi atalgojuma samazinājumus, ņemot vērā atalgojuma pārmaiņas darba tirgū.

Viņš arī norādīja, ka LB nesaņem naudu no valsts budžeta.

Portāls TVNET jau vēstījis, ka 4ATA uzņēmusies atbildību par vērienīgo datu noplūdi no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS). 4ATA pārstāvis Neo jau publicējis vairākus algu sarakstus ar valsts un pašvaldību uzņēmumu ienākumiem.

Komentāri (561)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu