Holokausta konferences organizatori norobežojas no 16.marta pasākumiem (56)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zinātniskās konferences par holokausta jautājumiem "Otrā pasaules kara iznākums un holokausts: upuri, taisnprātīgie, atbrīvotāji un bendes" organizatori un dalībnieki norobežojas no Rīgā 16.martā gaidāmajiem Leģionāru atceres dienas pasākumiem.

Pasākuma organizatora Krievvalodīgo ebreju pasaules kongresa (KEPK) prezidents Boriss Špigeļs pirmdien konferences sākumā norādīja, ka šim pasākumam nebūtu jāpievērš tik liela uzmanība, kā tas darīts pēdējos gados, un tā norisēs iejaukties no malas nevajadzētu.

"Es nedomāju, ka pasākums 16.martā ir tāds, kam jāpievērš uzmanība. Mēs nevēlamies iejaukties Latvijas iekšpolitikā," sacīja Špigels, minot, ka, viņaprāt, šādi pasākumi arī kļūst par šķērsli holokausta problemātikas pētniecībā.

Špigeļs arī pastāstīja, ka Rīgā notiekošā konference rīkota tieši holokausta pētniecības un tendenču apzināšanai un notiek Padomju Savienības uzvaras 65.gadadienā pār nacismu. Konferences norises datumam neesot nekāda sakara ar 16.martā plānotajiem Leģionāru atceres dienas pasākumiem.

Viņš piebilda, ka konference Rīgā ir turpinājums līdzīgai konferencei, kas par šiem jautājumiem decembrī notika Berlīnē, lai dažādu valstu akadēmiķi un vēsturnieki sapulcētos un diskutētu par holokausta pētniecības risinājumiem nākotnē.

Arī "Baltijas foruma" priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs ("Saskaņas centrs") pauda cerību, ka konferences plānotajā norisē nebūs iejaukts jautājums par 16.marta pasākumiem un "varēs runāt mierīgi".

Viņš norādīja, ka katras valsts vēsturē ir tādas lappuses, kas neattaisnojošu iemeslu dēļ vēl nav pienācīgi izpētītas un objektīvi novērtētas, tāpēc katra šāda konference, kas veltīta tādu jautājumu kā holokausta izpētei, ir solis pretī vienotam viedoklim un skaidrībai.

Jau ziņots, ka uz pirmdien notiekošo konferenci uzaicināti viesi no Krievijas, ASV, Izraēlas, Ukrainas, Baltkrievijas, Somijas un vēl citām valstīm - kopumā 100 dalībnieku. Tajā piedalās arī Simona Vīzentāla centra direktors Efraims Zurofs.

Konferences ietvaros paredzēts rīkot trīs sesijas un trīs apaļā galda diskusijas par tēmām "Otrais pasaules karš un holokausts: nezināmie vēstures avoti un mūsdienu historiogrāfija", "Izglītība pret aizspriedumiem" un "Dokumentālais kino par Otro pasaules karu un holokaustu: vēsturiskās patiesības problēma".

Rīgas pasākumu galvenais organizators ir Krievvalodīgo ebreju pasaules kongress, bet no Latvijas puses tehnisko nodrošinājumu īsteno organizācija ''Baltijas forums'', kurā toni nosaka politisko partiju apvienība ''Saskaņas centrs''.

Jau vēstīts, ka leģionāru rīkotie publiskie pasākumi 16.martā, īpaši gājiens un ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa, ik gadu rada milzu ažiotāžu gan Latvijā, gan pasaulē. Lai gan viņi izmisīgi cenšas izskaidrot, ka nav bijušie "Waffen SS" vīri, ārpus Latvijas viņus parasti dēvē par bijušajiem esesiešiem.

Komentāri (56)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu