Leģionāru gājiens noritējis mierīgāk nekā citus gadus (830)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Apmēram 350 bijušie leģionāri, viņu ģimenes locekļi un atbalstītāji šodien pēc dievkalpojuma Rīgas Doma baznīcā devās gājienā uz Brīvības pieminekli. Ejot cauri Vecrīgai un Doma laukumam, viņiem pievienojās vēl vairāki simti cilvēku. Gājienā piedalījās pārsvarā vecāka gada gājuma cilvēki, taču netrūka arī vidēja vecuma cilvēku un jauniešu. Daži gājiena dalībnieki rokās nesa Latvijas un Lietuvas valsts karogus.

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Papildināts viss teksts

No rīta vēl dievkalpojuma laikā pie Rīgas Doma baznīcas policija aizturēja divus gados vecākus kungus ar plakātiem, ziņo Latvijas radio. Viens no piketētājiem skaļi klaigājis un izteicis pret ebrejiem vērstus apvainojumus. Viņš arī turēja rokās plakātu - "Ēbrēji!! Šī ir latviešu zeme!". Otrā plakātā bija izteikts aicinājums Valsts prezidentam apmeklēt 16.marta, nevis 9.maija pasākumus.

Piketētāji ar plakātiem rokās pie Doma baznīcas, kur notiek latviešu leģionāru piemiņas dienas dievkalpojums
Piketētāji ar plakātiem rokās pie Doma baznīcas, kur notiek latviešu leģionāru piemiņas dienas dievkalpojums Foto: LETA
Foto: LETA

Sākotnēji kārtības sargi mēģināja pierunāt piketētājus doties prom, bet, kad tas neizdevās, piketētāji tika aizvesti un ievietoti policijas busiņā.

Visus gājiena dalībniekus pavadīja labi ekipēti policisti, izkārtojušies divās kolonās pa abām gājiena malām. Pie Brīvības pieminekļa gājiena dalībniekus sagaidīja neliela Latvijas valsts karogu aleja un daži Lietuvas un Igaunijas karogi.

Vecrīgā gar iecerēto leģionāru gājiena maršrutu jau iepriekš pulcējās ievērojami policijas spēki, savukārt Brīvības piemineklis ir norobežots ar dzeltenajām barjerām, lai vajadzības gadījumā tam piekļuvi varētu nodrošināt tikai no Kaļķu ielas puses.

Pie Laimas pulksteņa bija sapulcējušies vairāki desmiti krieviski runājošu cilvēku, kas leģionāriem veltīja nicinošus saucienus un turēja rokās plakātus „Stop! leģionāru gājiens”, „Nē fašismam!”, "Ar ko lepojaties, kungi?" un „Biķernieku mežs – 46 500 nogalināto”. No gājiena dalībniekiem piketētājus šķīra policisti un norobežojošās barjeras, tādēļ nekādi incidenti neizcēlās.

Daži no piketētājiem tiek aizturēti

Neilgi pēc 11:00 Brīvības pieminekli sasniedza biedrības "Daugavas vanagi Latvijā" gājiens. Ap šo laiku pie Laimas pulksteņa tika aizturēti vairāki agresīvi noskaņoti cilvēki, taču kopumā situācija pie Brīvības pieminekļa bija salīdzinoši mierīga - vairāki vecāka gada gājuma latvieši iesaistījās diskusijās ar piketētājiem, sarunas bija diezgan skaļas, taču uzbrukt viens otram klātesošie nemēģināja.

Cilvēkiem dodoties nolikt ziedus pie pieminekļa, piketētāji pie Laimas pulksteņa izkliedza dažādus saukļus, kā "nē fašismam", "ar fašismu tālu netiksiet", "cilvēki izbrauc no Latvijas, nevis no Sibīrijas", uz ko kāda sieviete atbildēja ar "brauciet prom, jūs neviens te netur", savukārt vēl kāda pensionāre pie piketētājiem vērsās ar jautājumu:

"Kā var ēst Latvijas maizi un izkliegt šādus saukļus?"

"Šorīt mēs pieminam savus kritušos draugus," - to, kāpēc ieradies nolikt ziedus pie pieminekļa, portālam TVNET teica viens no gājiena dalībniekiem, 87 gadus vecais Edgars Šeinbergs. "Mana māte tika izsūtīta uz Sibīriju, un arī mēs ar māsu esam pietiekami cietuši. Mani radi un draugi ir apslepkavoti, tāpēc man ir iemesls viņus pieminēt."

Protestētājiem pie "Laimas" pulksteņa pievienojušies arī jaunieši, kas piesprauduši vairākas Georga lentītes. Piketētāju rindās manāms arī Simona Vīzentāla centra Izraēlā direktors Efraims Zurofs. Viņš sarunā ar aģentūru BNS norādīja, ka Rīgā ieradies uz konferenci par holokausta jautājumiem, taču "būtu dīvaini", ja viņš neapmeklētu šo pasākumu, kurā "tiek glorificēts fašisms". "Man liekas, ka es stāvu pareizajā pusē," viņš sacīja.

Piemiņas pasākums noslēdzas ar Latvijas himnu

Uzreiz pēc ziedu nolikšanas daļa leģionāru un viņu atbalstītāji pie pieminekļa dziedāja patriotiskas dziesmas un cilvēki abās barjeru pusēs sāka pamazām izklīst. Personas, kas sevi dēvē par antifašistiem, pie "Laimas" pulksteņa sākotnēji bija sagatavojušas arī skaņas pastiprinātājus un skaļruņus, taču gājiena laikā un arī pēc tam šī tehnika tomēr netika izmantota.

Ap pulksten 12:00 jaunieši, kas pie Brīvības pieminekļa bija izveidojuši aleju no karogiem, nodziedāja Latvijas valsts himnu, satina karogus un devās prom. Daļa piketētāju pārvietojās tuvāk barjerām pie kanāla tilta, turpinot izkliegt savus saukļus, savukārt citi ievietoja savus plakātus kādā automašīnā, vēl uzkavējoties gājiena vietā.

Pasākumu vērot bija ieradusies arī iekšlietu ministre Linda Mūrniece un Valsts policijas priekšnieks ģenerālis Valdis Voins. Pret leģionāriem  protestējošo aktivitātes šoreiz nebija tik skaļas un plašas, kādas piedzīvotas citos gados.

Komentāri (830)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu