Jaunās māmiņas: Mēs nepadosimies un cīnīsimies līdz galam! (319)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Jaunie vecāki nesamierināsies ar situāciju pēc viņiem nelabvēlīgā Satversmes tiesas (ST) sprieduma tā dēvētajā māmiņu algu lietā. "Māmiņu kluba" vadītāja Sandija Salaka portālam TVNET pastāstīja, ka jaunie vecāki apsver iespēju sūdzēties arī starptautiski.

Pēc jaunajiem vecākiem nelabvēlīgā ST sprieduma visas vecāku nacionālās iespējas sūdzēties ir izsmeltas, un tādēļ "Māmiņu klubs" meklē iespējas vecāku tiesības aizstāvēt starptautiski, Salaka stāstīja.

Vienlaikus viņa norādīja, ka šai jautājumā ir jābūt sabiedrības atbalstam, jo patlaban nereti izskanot, ka jaunie vecāki, aizstāvot savas tiesības, rīkojas kā "zagļu varza".

Tādēļ "Māmiņu klubs" patlaban meklē domubiedrus, apzina situāciju, pēta starptautisko praksi, konsultējas ar juristiem un meklē dažādas iespējas, kā aizstāvēt savas intereses starptautiskā līmenī. 

Taču

starptautiskas tiesvedības nebūt nav "Māmiņu kluba" mērķis. Tas vienkārši ir izmisuma solis,

ja nekas cits neatliks. Jaunie vecāki ļoti gaida rīcību un atbalstu no vietējām atbildīgajām iestādēm. Taču, ja tas netiks sniegts, vecāki neplāno apstāties. Viņi ir gatavi cīnīties līdz galam, Salaka uzsvēra.

"Mēs jau negribam karot ar kādu," viņa rezumēja.

Viņa atgādināja, ka vecāki vērsās ST, jo uzskatīja to par pēdējo iespēju uzlabot savu situāciju. Vecāki ir apbēdināti un vīlušies atbildīgo iestāžu darbībā, jo uzskata, ka tās nerūpējas par vecāku un ģimeņu interesēm.

Saskata ST nekonsekvenci

"Māmiņu kluba" juristi uzņēmums "MAQS Law Firm" atzina, ka ST spriedumā tā dēvētajā "māmiņu algu lietā" saskatāma nekonsekvence tiesiskās paļāvības un samērīguma principu interpretēšanā un piemērošanā.

Portāls TVNET jau vēstīja: ST atzina, ka "māmiņu algas" ierobežojums pilnībā atbilst Satversmei. Tas nozīmē, ka vecāku pabalsta ierobežojums paliks spēkā arī turpmāk un ieturējumi strādājošiem vecākiem netiks atmaksāti. Satversmes tiesas spriedums ir galīgs, proti, to nav iespējams pārsūdzēt un atcelt.

Pērn jūlijā Saeima pieņēma likumu, pēc kura strādājošam vecākam pabalsts par bērnu līdz gada vecumam ierobežojams par 50%. Savukārt no maija strādājošiem vai pašnodarbinātiem vecākiem vispār nebūs tiesību šo pabalstu saņemt. Pirms vairākiem gadiem ST atzina, ka nedrīkst vecākus dalīt strādājošajos un nestrādājošos. Tiesa atcēla ierobežojumu strādājošiem vecākiem saņemt pabalstu pilnā apjomā.

Komentāri (319)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu