Odisejs Kostanda: “Cilvēki gaidīja brīnumus no Rubika, Bojāra un Šķēles”.

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tuvojoties Saeimas vēlēšanām, partiju rosība kļuvusi arvien aktīvāka. Pilnā sparā gan priekšvēlēšanu kampaņas varētu sākties pēc mēneša. Mums, žurnālistiem, tad, kā jau katru gadu, būs jāatkaujas no dažādiem politiķu trikiem, ar kuru palīdzību tie mēģinās nokļūt tik kārotajā televizora ekrānā. Tomēr skatītājiem ir svarīgi dzirdēt un redzēt ne tikai to, ko politiķi par sevi stāstīs reklāmas rullīšos. Tāpēc turpinām stāstīt par jaundibinātajām partijām un to līderiem. Šoreiz 21.aprīlī dibinātā partija “Latvijas brīvībai”.

Partijas priekšsēdētājs – Odisejs Kostanda. Grieķu kopienas “Patrida” prezidents, Starpnozaru arodbiedrības vadītājs, cilvēks, kurš bijis vairākās partijās – sākumā LNNK, tad Zīgerista partijas biedrs, šogad pieslējās Baldzēna veidotajai Sociāldemokrātu savienībai, kuras dibināšanas kongresā kandidēja uz partijas priekšsēdētāja biedra amatu, tomēr ievēlēts netika. Pats apgalvo, ka ne jau tas bijis cēlonis viņa aiziešanai no jaunās Sociāldemokrātu savienības.

Odisejs Kostanda: “Jāmeklē cēlonis šo Sociāldemokrātu savienības dibināšanas iniciatīvas grupas atsevišķu līderu personiskās ambīcijās, velmē vadīt organizāciju kā kompartijas laikos – politbirojs deva rīkojumus un visus cilvēkus uzskatīja vienkārši par aunu baru, kuriem būtu tikai akli jāpilda viņu rīkojumi un tikai viņu lēmumi.”

Report.: Savukārt par savas darbības beigšanu Zīgerista partijā Kostanda saka tā.

Odisejs Kostanda: “Organizācijas valde pēc vēlēšanām, izanalizējot rezultātus, kad partija neiekļuva Saeimā, pieņēma lēmumu par organizācijas darbības pārtraukšanu. Cilvēki izvēlējās brīnumdarītājus, gaidīja brīnumus no Rubika, Bojāra un Šķēles un, kad viņi šos brīnumus nav sagaidījuši, tad arī cilvēki uz šīm vēlēšanām pārvērtē un domā, un savu izvēli jau izdara racionālāk, nevis emocionālāk.”

Report.: Tomēr rodas jautājums, kur tad paliek politiskie mērķi, politiskie solījumi, un vai tad netikšana pie varas nozīmē, ka partijai vairs nav jēgas turpināt realizēt tautai solīto?

Odisejs Kostanda: “Jūs ziemā slēpojat ar slēpēm, un ir sniegs. Tad jums viss izdosies, bet pavasarī sniegs nokūst, un, ja jūs turpināsiet vasarā ar slēpēm braukt pa Gaiziņkalnu lejā, es domāju, ka jūs nesapratīs, kaut arī jūs mēģināsiet apliecināt, ka slēpot jūs protat. Mainās forma – pārsēdieties uz velosipēdu!”

Report.: Lai arī pārsēdies uz citu velosipēdu, savu ticību Zīgeristam Kostanda saglabā joprojām.

Odisejs Kostanda: “Es neesmu vīlies viņā kā cilvēkā. Un kāpēc man viņā būtu jāviļas? Viņš bija cilvēks, no kura daudzi šo solījumu došanu lieliski iemācījās. Viņš pacēla politiskās sacensības latiņu ļoti, ļoti augstu Latvijā.”

Report.: Zīgerists esot daudz darījis Latvijas labā.

Odisejs Kostanda: “Gan ar medikamentiem, gan ar pārtikas palīdzību, gan ar iespējām ārstēties ārzemēs. Domāju, tie bija absolūti konkrēti darbi, un gribētu redzēt vēl vienu partiju, kas būtu spējusi izdarīt kaut vai pusi no tā.”

Report.: Vai neliekas, ka tā bija tāda ātra vēlētāju uzpirkšana?

Odisejs Kostanda: “Nē, man tā neliekas.”

Report.: Šobrīd Kostanda ir nodibinājis savu partiju, kuras nosaukums ir “Latvijas brīvībai”.

Odisejs Kostanda: “Partija “Latvijas brīvībai” ir reformu partija, mēs par savu pamatuzdevumu uzskatam plašas reformu koalīcijas izveidošanu, lai pašreiz dominējošo vulgarizēto, liberālo tirgus ekonomikas modeli aizstātu ar sociāli atbildīgas tirgus ekonomikas modeļa ieviešanu.”

Report.: Tuvākajā laikā tikšot veidota politisko spēku apvienība, kas, visdrīzāk, sastāvēšot no partijas “Latvijas brīvībai”, Darba partijas un Demokrātiskās partijas.

Odisejs Kostanda: “Tuvāko nedēļu laikā var izveidoties šī reformu apvienība, sastāvoša no trīs partijām, centriska un spēcīga organizācija. Šīm trim partijām kopīgi ir pa spēkam pārvarēt 5 procentu barjeru, apvienības “Centrs” iespējās ir būt gan virs 5 procentiem, gan arī starp 10 un 20.”

Report.: Jāpiebilst – nesen presē parādījās informācija, ka līdzekļi jaunajai Kostandas partijai nākot no noziedznieku kopējās kases.

Odisejs Kostanda: “Tas ir vienkārši smieklīgi, kādus murgus bija uzrakstījuši viena laikraksta žurnālisti ar nosaukumu “Arodbiedrības mīklas”. Uz to mēs devām publisku atbildi, un šie āksti, kuri bija tādu baumu palaiduši, ir nokaunējušies un apklusuši.”

Report.: Kam ir vajadzīgs jūs kompromitēt?

Odisejs Kostanda: “Padomājiet, to taču žurnālisti varētu noskaidrot, kas ir tie, kas baidās no tā, lai Kostanda aktīvi darbotos politikā, kas ir tie, kas baidās no tā, lai izveidotos Latvijā spēcīgs politisko spēku bloks, kas reāli var vēlēšanās gūt pragmatiski domājošu cilvēku atbalstu.”

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu