Lavents vairāk bijis slimnīcu palātās nekā cietuma mūros.

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

“Bankas Baltija” krimināllietā tiesātais Aleksandrs Lavents sodu izcieš slimnīcā, nevis cietumā. Kopš apcietinājuma brīža pirms septiņiem gadiem cietumā pavadīti tikai mazliet vairāk par trim gadiem. Pārējais laiks ārstniecības iestādēs. Trešdien ir tieši divi gadi, kopš Aleksandrs Lavents bez pārtraukuma atrodas dažādās Rīgas slimnīcās.

2000.gada 25.septembris bija tā diena, kad Aleksandram Laventam palika tik slikti, ka viņš izveseļojies nav joprojām. Toreiz viņam palika slikti tiesas ēkā ap sešiem vakarā, kad tiesas sēde sen bija beigusies. Viņu bez tiesas atļaujas aizveda uz Rīgas 1.slimnīcu, kur Lavents pavadīja mēnesi, pēc tam uz Stradiņa slimnīcu, vēlāk nonāca “Linezerā”.

Reiz Lavents tika atvests uz tiesu, bet zālē viņu tā arī neieveda, jo atkal streikoja sirds. Nu ir pagājuši divi gadi, kopš Lavents nepārtraukti atrodas pilsētas slimnīcās. Viņa ārstējošais ārsts Aivars Lejnieks nevēlējās sniegt interviju kameras priekšā. Telefonsarunā Lejnieks sacīja, ka pacienta veselības stāvoklis ir atbilstošs slimībai. Ir problēmas, kas stabilizējušās, bet citas nākušas klāt. Lavents nav vesels, piebilda Lejnieks.

Agrāk Lejnieks “LNT ziņām” bija teicis, ka ar tādu diagnozi, kāda ir Laventam, cilvēkam slimnīcā būtu jāpavada maksimums 30 dienas. Laventu izrakstot uz cietumu, viņš nonāks stresa apstākļos, kas nāks par sliktu veselībai. Saviem pacientiem esmu advokāts, teica Lejnieks.

Ieslodzījuma vietu pārvalde ziņas par Laventa veselību no slimnīcas pieprasa regulāri.

Vitolds Zahars, Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieks: “Šīs atbildes ir zināmas, varbūt notiek konfrontācija ar cietuma administrācijas viedokli. Mēs nepierītam tam, ka mūsu apstākļos nevar nodrošināt pienācīgu uzturēšanos, drošības un arī ārstēšanas apstākļus.”

Report.: Prokurors Juris Pēda agrāk izteicās, ka Laventa atrašanās “Linezerā” nav saistīta ar tiesājamā veselības stāvokli. Aģentūra LETA, pamatojoties uz Medicīniskās aprūpes un darbaspējas ekspertīzes kvalitātes kontroles inspekcijas atzinumu, rakstīja, ka Lavents vairākus mēnešus “Linezerā” pavadījis tādā režīmā, kāds parasti tiek nodrošināts sanatorijā – atpūšoties un dzerot zāles bez speciālās procedūrām vai izmeklēšanām.

Zahars trešdien skaidroja, ka Ieslodzījuma vietu pārvalde nevar aizbraukt uz slimnīcu, no palātas iznest Laventu; kamēr “Linezers” nepateiks – jūs Laventu varat pārvest -, cietums neko nevar iesākt.

Vitolds Zahars: “Gan mūsu, gan visas sabiedrības interesēs būtu darīt galu šai bezjēdzībai.”

Report.: Lavents slimnīcā ir jau 12.reizi. Īsākais uzturēšanās laiks 12 dienas, ilgstošākais ir tagad “Linezerā” – jau 673 dienas. Tur par palātu vien Lavents jau samaksājis 22 209 latus jeb 33 latus dienā. Kopš apcietināšanas brīža, 1995.gada maija, Lavents slimnīcās pavadījis 1157 dienas, tātad trīs gadus un divus mēnešus. Vēl 11 mēnešus viņam bija mājas arests, tātad lielāko daļu apcietinājuma tiesājamais pavadījis nevis cietuma mūros, bet slimnīcu palātās.

Vitolds Zahars: “Tādu gadījumu nav pat pasaules praksē.”

Report.: Laventam Rīgas apgabaltiesa piesprieda brīvības atņemšanu uz deviņiem gadiem. Spriedums ir pārsūdzēts. Tikai tad, kad būs zināms tiesas sēdes datums, Augstākā tiesa interesēsies par Laventa veselību, vai viņu var nogādāt tiesā un cietumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu