“Maskačka” – studentu bieds.

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas iedzīvotāji par pilsētas bīstamāko rajonu atzinuši Maskavas ielas apkārtni. Tas secināts tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS aptaujā. Maskavas mikrorajonā atrodas arī studentu kopmītnes, kurās dzīvo jaunieši no citām Latvijas pilsētām. Kā viņi ir iedzīvojušies bīstamākajā Rīgas rajonā?

Elīna dzīvot uz Rīgu pārvācās pirms trim gadiem, kad sāka studijas Latvijas Universitātē. Sākotnējais šoks bijis liels, jo kluso un mierīgo dzīvi Kuldīgā nomainīja ne tikai lielpilsētas kņada, bet nokļūšana tieši Rīgas visbīstamākajā rajonā. Šeit atrodas Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes kopmītnes. Elīna ar bīstamo Maskavas rajonu iepazinās ātri. Viņu aplaupīja jau pirmajās dienās. Uzbrukumus piedzīvojuši arī daudzi citi studenti.

Elīna, kopmītņu iemītniece: “Jā, mums atņēma naudu, sagrieza rokas, piespieda pie sētas un lika atdot visu, kas makā, vai vienkārši dzinās pakaļ.”

Report.: Līdzīgi stāsti ir vai ikvienam kopmītņu iemītniekam.

Madara, kopmītņu iemītniece: “Ir arī gadījums, kad revolveri pielika pie galvas. Viens puisis no kopmītnēm sāka kliegt uz savu draugu, bet ielas otrā pusē viens pārgalvīgs vīrietis nodomāja, ka par viņu.”

Slaviks, kopmītņu iemītnieks: "Ja vajag iziet ārā, bet citi stāsta, ka bīstami, vai tādēļ neiesi?!" - "Tad tu paļaujies liktenim un ceri, ka nekas neatgadīsies?" - "Jā!"

Report.: Studenti stāsta, ka, dzīvojot tik bīstamā rajonā un tālu prom no saviem vecākiem, viņi daudz ātrāk kļuvuši pieauguši – paši mācās izdzīvot un instinktīvi sajust draudošās briesmas. Viņi zina, ka īpaši aukstās ziemas vai svelmīgās vasaras dienās var justies drošāk, jo tad arī cilvēki ar sliktiem nodomiem ārā neiet. Nav arī jābaidās, ka narkomāni varētu izvarot, jo viņi esot tik ļoti atkarīgi no narkotikām, ka seksuālo vēlmi neizjūt. Uzmanīgiem jābūt arī 15. trolejbusā. Tajā bieži redzēta sieviete sarkanā mētelī un vīrietis ar mazu koferīti. Viņi vienmēr ir kopā un brauc tikai vienu pieturu. Parasti šajā laikā kāds pasažieris paliek bez sava maka.

Elīna, kopmītņu iemītniece: “Kā zināms, katrs pats sevi sargā. Tu domā līdzi, ko dari, kur ej, cikos. Tad droši vien risku vari minimizēt.”

Report.: Studente arī atzīst, ka briesmu gadījumā uz policiju nav vērts paļauties. Krietni iedarbīgāk ir piezvanīt draugiem, kas strādā privātās apsardzes firmās, vai kādam sociālajam darbiniekam, kuram labi pazīstami vietējie narkomāni. Studentiem zināmas arī vietas, kur šajā rajonā nopirkt nelegālo alkoholu vai narkotikas. Viņi arī kautrīgi atzīst, ka nelegālo alkoholu dažreiz iegādājušies paši – kā nekā studentiem naudas maz un litrs šņabja par 1,20 esot daudz izdevīgāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu