Arī mājās dzimis bērns ir bērns (16)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Divi mazie puisēni, kurus Rīgas dzimtsarakstu nodaļas atteicās reģistrēt, savu pirmo dokumentu – dzimšanas apliecību - saņems jau tuvākajās dienās. Rīgas mērs Gundars Bojārs devis rīkojumu dzimtsarakstu nodaļām bērnus reģistrēt par spīti tam, ka izziņas par viņu nākšanu pasaulē izsniegusi vecmāte, nevis, kā to paredz likums, ārsts vai ārstniecības iestāde. Rīgas dome arī nolēmusi vērsties Satversmes tiesā, lai panāktu, ka Saeima sakārto likumdošanu, kas pārkāpj bērnu tiesības.

Divi mazi rīdzinieki - kāds sešus mēnešus vecs puisēns, kura vecāki vēlas saglabāt anonimitāti, un septembrī dzimušais Emīls Imants Hirts - Latvijas valstij neeksistē. Dzimtsarakstu nodaļas viņus atteicās reģistrēt, jo par abu mājās dzimušo mazuļu piedzimšanu izziņas bija sniegusi vecmāte, kurai likums to darīt liedz. Šodien ar Kurzemes un Vidzemes priekšpilsētas dzimtsarakstu nodaļas darbiniecēm tikās Rīgas mērs. Pašvaldība ir darba devējs šīm nodaļām, un Bojārs lūdza tām reģistrēt abus puisēnus un tad skaidrot likuma peripetijas.

Daina Plēsuma, Rīgas Vidzemes priekšpilsētas dzimtsarakstu nodaļas vadītāja: „Mēs noreģistrēsim tos bērniņus, tālāk lai Bojāra kungs tiek galā, jo mēs esam tikai likuma izpildītāji, un tad lai Rīgas dome runā ar tiem, kuri ir tie, kuriem ir jādomā par likumu pieņemšanu.”

Report.: Ir grūti prognozēt, kad Saeima varētu grozīt Reproduktīvās veselības likumu, lai atļautu dzemdības mājās un noteiktu vecmātes statusu. Tā kā Bērnu tiesību aizsardzības konvencija garantē ikvienam bērnam pēc dzimšanas vārdu, uzvārdu un pilsonību, Rīgas dome gatavojas tiesāties.

Gundars Bojārs: „Dome vērsīsies Satversmes tiesā ar lūgumu novērst šīs nepilnības un arī vērsīsies Tieslietu ministrijā un Saeimā arī ar tamlīdzīgu lūgumu. Mēs esam gatavi mūsu dzimtsarakstu nodaļu vadītājus aizstāvēt arī tiesā.”

Report.: Tieslietu ministrija, kuras pārziņā atrodas Dzimtsarakstu departaments, ir gatava iesaistīties likumdošanas sakārtošanā, bet tikai pēc tam, kad administratīvā tiesa pasludinās spriedumu abu ģimeņu prasībā pret bērnu nereģistrētājiem.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu