Saeimas komisija vaino vecmātes (13)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeimas Iedzīvotāju demogrāfiskās attīstības apakškomisija jau ilgāku laiku nespēj sakārtot mājas dzemdību jautājumu. Arī šodien deputāti nonāca līdz asiem strīdiem. Lielākā daļa tautas priekšstāvju pauda uzskatu, ka vecmātes, kas pieņem mājas dzemdības, pārkāpj likumu un ir sodāmas. Pārmetumus saņēma arī Veselības ministrija par nepietiekamu kontroli.

Par likumprojektu, kas lietas sakārtotu, komisija šodien nelēma. Neskaidrības un nesakārtotība likumā ilgst gadiem. Aizvien vairāk sieviešu izvēlas mājas dzemdības, bet dažiem izdodas savus bērnus oficiāli reģistrēt, citiem neizdodas un ir jāgriežas tiesā. Juriste Solvita Olstena ir viena no tām, kam tas izdevies.

Savukārt Saeimas apakškomisijas deputāti tā vietā, lai lemtu par likumprojektu, pārsvarā nosodīja vecmāšu praksi. Divus mājās dzimušos mazuļus Rīgas mērs Gundars Bojārs uzdeva dzimtsarakstu nodaļām jau tuvākajā laikā reģistrēt. Tieslietu ministrija Saeimas komisijai uzdeva šā rīkojuma likumību izvērtēt. Bet likuma, kur viss būtu precizēts, joprojām nav.

Apakškomisijas deputāti jautājumu par mājas dzemdībām turpinās skatīt nākamo trešdien.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu