Par ko liecina uzpūties vēders?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ivars Tolmanis, Latvijas Gastroenterologu asociācijas valdes loceklis: - Vēders pūšas četru galveno iemeslu dēļ. Pirmkārt, tā gaisa dēļ, ko mēs aprijam, ēdot un rijot siekalas. Otrkārt, baktēriju darbības dēļ. Treškārt, zināms gāzu daudzums zarnās nokļūst, uzsūcoties no asinsvadiem, kas atrodas zarnu sieniņās. Ceturtkārt, notiekot sarežģītiem ķīmiskiem procesiem, galvenokārt reaģējot skābēm ar bāziskām vielām zarnas iekšienē.

Vislabākais, ko var darīt, ja gāzes sagādā problēmas, ir domāt par ēšanas stilu un tempu. Jo mēs straujāk ēdam, jo ēdam haotiskāk. Ja ēdam nepiemērotos apstākļos – tās ir sarunas ēšanas laikā, vai televizora skatīšanās ēšanas laikā, vai lasīšana ēšanas laikā – lielākā daļa mēs visi grēkojam ar to. Ja mēs neveltām pietiekami daudz uzmanības ēšanai un ēdam pārāk strauji, nesakošļājam pietiekami ēdienu, tad aprijam šo gaisu vairāk.

Ēdiena kvalitatīvais un kvantitatīvais sastāvs var ietekmēt gāzu veidošanos. Un šī nu būtu tā otrā svira, ko mēs varētu ieteikt jebkuram cilvēkam, kuram ir problēmas ar gāzu veidošanos vai ar uzpūstu vēderu, ir zināt un ievērot svarīgākās ēdiena sastāvdaļas, kas var veicināt gāzu veidošanos. Šeit grēkāzis Nr.1 ir cukurs. Un ne tikai tas cukurs, kuru mēs lietojam ikdienā kā saldinātāju, bet arī tie cukuri, pieņemsim, kā augļu cukurs – fruktoze, piena cukurs – laktoze, vai kā cukuri, kurus izmanto ēdiena saldināšanā.

Tādi it kā veselīgi produkti kā augļi vai kā medus, pieņemsim, pat kāposti, burkāni un bietes, satur ļoti daudz cukura, augļu cukura. Un cilvēkiem, kuriem ir problēmas ar vēdera uzpūšanos, ir jāatceras – tāpēc, ka cukurs veicina gāzu uzkrāšanos, viņi nedrīkst ēst visas lietas, kas varētu saturēt šo cukuru.

Vēdera pēkšņa uzpūšanās var būt arī ļoti nopietnas slimības simptoms. Pēkšņas vēdera uzpūšanās var liecināt par katastrofu vēdera dobumā – par zarnu samešanos, par akūtu iekaisumu, pat par audzēju vēderā, tāpēc es ļoti gribētu aicināt visus, kam šī problēma ir un tā neatrisinās īsā laikā, tomēr prasīt ārsta padomu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu