Tiesa atzīst, ka mājās dzimis bērns ir tiesīgs eksistēt oficiāli (43)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ģimenes uzvarējušas valsti strīdā par to, vai mājās dzimušu mazuli drīkst nereģistrēt. Administratīvā apgabaltiesa pirmdien lēma, ka nedrīkstēja atteikties reģistrēt mājās dzimušus bērnus. Abām ģimenēm, kuru atvasēm Dzimtsarakstu nodaļa atteicās izsniegt dzimšanas apliecību, valsts arī maksās morālu kompensāciju, kopumā sešus tūkstošus latu.

Uz dzimšanas dienu taču aicina draugus. Tā savu vēlmi Emīlu dzemdēt mājās, nevis lielā, bezpersoniskā slimnīcā pamatoja Emīla vecāki. Pirmdien tiesa lēma, ka atteikums reģistrēt Emīlu tieši tāpēc, ka viņš dzimis mājās, nebija pamatots.

Līga Hirta, Emīla mamma: „Latvijā pastāv vēl Padomju Savienības laika likumdošana. Es domāju, ka mājas dzemdības, kas arī Eiropā ir arvien pierastāka lieta, arī Latvijā arvien biežāk, es domāju, ka tām ir jābūt. Tām ir jābūt juridiski atļautām.”

Solvita Olsena, ģimenes advokāte tiesā: „Galvenā ideja bija pateikt: lai arī kur bērniņš ir dzimis, valsts nedrīkst atteikties bērnu reģistrēt. Valstij ir pienākums bērnu reģistrēt.”

Report.: Tieslietu ministrija spriedumu komentēs tikai tad, kad saņems pilnu sprieduma tekstu, tomēr piekrīt, ka jautājums par dzemdēšanu mājās jāatrisina ar likuma grozījumiem, jo tagad likums ļauj reģistrēt tikai stacionārā dzimušus bērnus.

Ārija Iklāva, TM Dzimtsarakstu departamenta direktore: „Es gaidu, kad Saeima pieņems šos likuma grozījumus un ka šis likums būs sakārtots, jo dzimtsarakstu nodaļas darbiniekam ir vienalga, vai cilvēks dzemdē mājās, stacionārā vai kaut kur sanatorijā – lūdzu, bet lai būtu dokuments, ka mēs varam to darīt.”

Report.: Tāpat Tieslietu ministrija vēl nezina, vai spriedumu pārsūdzēs, tāpēc arī Emīla vecāki īpaši nepriecājas par tiesas piespriesto tūkstoš latu lielo kompensāciju: tas ir tikai pusceļš, viņi saka.

Komentāri (43)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu