Pilsonības tirgotāji tiesas priekšā (17)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LNT ziņas

Pirkts un pārdots Latvijā tiek it viss, pirmdien tiesas priekšā stājās desmit cilvēki, kurus apsūdz par Latvijas pilsonības tirgošanu. Viņu vidū ir arī bijušie Naturalizācijas pārvaldes darbinieki. Tiesājamie ņēma kukuļus, lai pilsonības pretendenti sekmīgi varētu nokārtot latviešu valodas eksāmenu. Latvijas pilsonības nelikumīgas iegūšanas cena – vairāki simti latu.

Pilsonības tirgošanu atklāja 2002.gada sākumā. Desmit cilvēki, kas šodien tiesā sēdās apsūdzēto solā, nelikumīgi palīdzēja nokārtot latviešu valodas eksāmenu, lai bez latviešu valodas zināšanām iedzīvotāji varētu iegūt pilsonību.

Lai nokārtotu latviešu valodas eksāmenu, pilsonības pretendenti izmantoja vairāku starpnieku palīdzību. Viņi labi nopelnīja – starpnieki par saviem pakalpojumiem saņēma aptuveni pusi no visa kukuļa. Runa ir par 100 līdz pat 600 latiem.

Velta Zaļūksne, prokurore: „Kukuļa devējs un kukuļa ņēmējs nepazina viens otru, un tāpēc viņi meklēja starpniekus, kuri varētu šo kukuli nodot valsts amatpersonām. Tāpēc sanāca, ka tur ir pa trīs, četriem starpniekiem.”

Report.: Izņemot vienu, pārējie apsūdzētie pilnībā vai daļēji savu vainu atzīst.

Laimdota Zlemeta, apsūdzētā, bijusī Naturalizācijas pārvaldes darbiniece: „Es atzīstu savu vainu dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā, arī pēdējā epizodē – kukuļa saņemšanā. Tikai tas nebija mantkārīgos nolūkos, bez jebkādas iepriekšējas vienošanās. Tas bija tīri cilvēcīgi.”

Report.: Tiesājamie arēji izskatījās mierīgi, viena apsūdzētā satraukuma dēļ gan runāja ar grūtībām.

Anita Kolberga-Šumane, apsūdzētā, bijusī Naturalizācijas pārvaldes darbiniece: „Vainu kukuļa ņemšanā es atzīstu tikai daļēji, tas ir, vienā epizodē. Un dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā arī daļēji.”

Report.: Kopš tā laika apritējuši trīs gadi un Naturalizācijas pārvalde ir veikusi virkni uzlabojumu, pirms pārbaudījumiem nodrošinot eksāmenu jautājumu augstu slepenību, lai pilsonības pretendenti jautājumus uzzinātu tikai eksāmena laikā.

Lilita Danga, Naturalizācijas pārvaldes Eksaminācijas centra vadītāja: „Šobrīd mēs domājam, ka mums tā sistēma ir tik ļoti sakārtota, protams, var visu vienmēr labāk, ka mēs izslēdzam šo iespēju.”

Report.: Taču kukuļņemšanu nav izdevies izskaust, pirms nedēļas par to aizturēja Limbažu filiāles amatpersonu un kādu privātpersonu par starpniecību un kukuļa daļas piesavināšanos. Naturalizācijas pārvaldē saka – lai gan darīts ir daudz, cīņa pret negodīgiem cilvēkiem ir grūti uzvarama.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu