Vai pieminekļu aizsardzības inspektors Jānis Lejnieks ņēmis kukuli?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar jaunu sparu atsākta kukuļņemšanā apsūdzētā Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītāja vietnieka Jāņa Lejnieka krimināllietas izskatīšana. Pieminekļu aizstāvis joprojām noliedz, ka būtu prasījis un saņēmis 1000 latu lielu kukuli. Jānis Lejnieks savu vainu neatzīst. Citādās domās ir liecinieki, kuri ir pārliecināti, ka viņu bēniņu pārbūves projekts inspekcijā vairākkārt netika saskaņots tikai tāpēc, ka kāds gribēja nopelnīt.

Bēniņus K. Valdemāra ielā Alīna un Edgars Letinski iegādājās, lai jumta stāvu pārbūvētu par diviem dzīvokļiem. Rekonstrukcija varēja sākties tikai tad, kad saņemta Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas atļauja. Taču pārbūves projekts tur iestrēdzis. Tur tas saņēmis tikai sarkano gaismu. Būvnieki teikuši priekšā, ka projektu apstiprinās tad, ja tiks maksāts. Runa esot par štuku jeb 1000 latiem, ja ne, tad par būvēšanu varot aizmirst. Bēniņu īpašniekiem licies dīvaini, ka Valsts kultūras pieminekļu sargi pēc saviem ieskatiem var būtiski mainīt ēkas vēsturisko vērtību, no kā atkarīgs, vai tur drīkst remontēt.

Edgars Letinskis, liecinieks: "Mums radās iespaids, ka projekts tiek kaut kā speciāli bremzēts. Nav tik daudz runas par risinājumu, kā vajag kādam kaut ko samaksāt. Mēs nolēmām, ka griezīsimies KNAB."

Report.: "Tālāk viss noticis pēc KNAB instrukcijas. Tā kā pašiem bēniņu saimniekiem nav bijusi iespēja nodot kukuli valsts amatpersonai, kā starpnieki iesaistīti būvfirmas saimnieki, kuri par starpniecību kukuļdošanā arī sēž uz apsūdzēto sola līdzās patlaban atstādinātajam Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas direktora vietniekam Jānim Lejniekam. Tieši viņš, pēc liecinieku un būvnieku teiktā, bija tas, kurš pieprasījis tūkstoti."

Zinot par kukuļa pieprasīšanu, bēniņu īpašniekiem bijis principa jautājums.

Alīna Letinska, lieciniece: "Man tā nauda bija. Ko tas nozīmē – tu nevari būvēt, ja nesamaksā?"

Report.: "Abi būvfirmas saimnieki savu vainu starpniecībā kukuļdošanā atzīst."

Jānis Lejnieks, apsūdzētais: "Es uzskatu par nepamatotu attiecībā uz mani."

"Savu vainu atzīstat?"

Jānis Mukāns, apsūdzētais būvfirmas direktors: "Jā."

Ivars Kivkucāns, apsūdzētais būvfirmas direktors: "Jā."

Report.: "Atgādinām, ka kukuļdošanas skandāls Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā izcēlās pirms diviem gadiem; lai gan pie Lejnieka naudu neatrada, tikai uz viņa rokām konstatēja ķimikāliju, ar kuru bija iezīmētas banknotes, prokurore par Lejnieka vainu ir pilnīgi pārliecināta. Lejnieku tūlīt pēc notikušā apcietināja, bet vēlāk atbrīvoja pret drošības naudu."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu