Krāpšana ar īsziņu starpniecību plaukst un zeļ (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ilze palika bez darba. Lai atrastu pārdevējas vietu, viņa ievietoja sludinājumu internetā.

Ilze, apkrāptā darba meklētāja: "Es meklēju darbu, ievietoju interneta sludinājumu portālā, ka meklēju pārdevējas vakanci. Pēc pāris dienām uz manu telefonu pienāca īsziņa ar tekstu, ka vajadzīgs pārdevējs, atsūtiet īsziņu ar TXT DARBS09 uz 1897 un stundas laikā operators ar jums sazināsies. Es tā arī izdarīju, bet man ne pēc stundas, ne pēc divām, ne pēc trijām neviens nepiezvanīja, tikai nākamajā dienā es sapratu, ka šis pakalpojums man maksājis 2,50. Es jutos reāli apkrāpta un uzskatu, ka šādā veidā tiek maldināti ļoti daudzi cilvēki."

Tautas balss noskaidroja, ka numuru 1897 uz sava vārda reģistrējis kāds Mārtiņš. Priecīgi zvanām uz Mārtiņa atstāto tālruņa numuru, bet mums atbild... pensionāre.

- Aļo?

- Labdien, vai es varētu, lūdzu, runāt ar Mārtiņu?

- Nē, jūs kļūdījāties. Tas ir cits telefons.

(Saucu numuru.)

Jā, Mārtiņa te nav.

- Bet viņš ir norādījis šo telefona numuru. Jums bieži zvana un jautā Mārtiņu?

- Nē, pirmo reizi.

- Labi, es atvainojos.

Izrādās - maksas īsziņu pakalpojumu var reģistrēt ikviens, kam nav slinkums, un pat uz sveša vārda. Ir vairākas firmas, kas sniedz šādus pakalpojumus.

Konstantīns Ozerovs, SIA "Esteri" vadītājs: "Mūsu sistēma atļauj reģistrēt gan privātpersonām, gan juridiskām personām, atšķirība ir tikai tarifu plānos, klientu skaits ir plus mīnus vienāds."

Atliek tikai uzrakstīt iesniegumu kādam no mobilo maksas pakalpojumu sniedzējiem, un tev piešķir kodu, ar kura palīdzību var sākt pelnīt naudu – pat piecus latus par vienu īsziņu.

Konstantīns Ozerovs: "Mājas lapā aizpilda anketu, atbild uz 4-5 jautājumiem, un mēs ar viņu sazināmies. Tiek precizēti visi dati un tad vai nu cilvēks atnāk uz biroju, vai saņem līgumu pa pastu, paraksta un iesniedz mums atpakaļ. Piereģistrē SMS, dabū loginu, un viss - tu vari strādāt."

Speciālisti iesaka uzmanīties, jo pēdējā laikā šāda veida krāpniecība sit augstu vilni.

Aleksandrs Černakovs–Neimarks, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas pārstāvis: "Diemžēl laiki ir tādi un laikam šonedēļ šis ir trešais tāds jautājums, šodien ir trešdiena. Diemžēl visādi brīnumi parādās. Jābūt ļoti, ļoti uzmanīgiem ar tādām lietām, jo mums visiem ir jāsaprot, kur parasti ir bezmaksas siers."

Konstantīns Ozerovs: "Mēs ieteiktu tādas īsziņas nekad nesūtīt, jo nevar saņemt nekādu mantisko preci, par sms tiek pārdoti virtuāli pakalpojumi,spēles utt. Tie cilvēki, kuri domā, ka var vinnēt mašīnu par 15 santīmiem, nūūū, es tā nedarītu."

Patiešām – nav vērts sūtīt īsziņu, ja īsti nezināt, ko dabūsiet pretī. Bet ko darīt, ja kārdinājums bijis pārāk liels un cilvēks šādā veidā ir apkrāpts?

Konstantīns Ozerovs: "Es ieteiktu tajā pašā brīdī zvanīt operatoriem – Tele2, LMT, Bite, lai viņi pēc iespējas ātrāk atteiktu šo pakalpojumu. Pēc savas pieredzes zinu, ja zvana uzreiz stundas laikā, mēs godīgi aizejam pie operatora, ka mēs nepretendējam uz šo naudu, jo reāli tika veikta krāpšana,"

Aleksandrs Černakovs–Neimarks: "Šeit ir tīra veida krāpniecība un, kā ar jebkuru krāpniecību, jāgriežas policijā, tas pats, ja braucat ar autobusu, nozaga naudu no kabatas, ceru, ka cilvēks ies uz policiju, šeit ir tas pats, nekas cits šeit nevar būt."

Esiet ļoti uzmanīgi ar īsziņu sūtīšanu uz svešiem numuriem, jo krāpnieki tikai priecāsies par jūsu lētticību!

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu