Amatniecības vidusskolas kojās trakāk nekā kazarmās (174)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Amatniecības vidusskolas audzēkņi pēdējās nedēļas kopmītnēs jūtas kā armijas kazarmās. Ik dienu uz sešām stundām tiek izslēgta elektrība, bet aizliegto mantu sarakstā ir pat galda lampa un radio! Jaunieši ir šokā.

Maija, Rīgas Amatniecības vidusskolas studente: "No plkst. deviņiem līdz 16 tiek atslēgta elektrība, istabiņās, kur ir arī sanitārais mezgls un tualete. Protams, gaiteņos deg, kas ir avārijas gaismas. Matu fēns var būt, portatīvais var būt – stacionārais nevar būt, galda lampa, mūzikas aparatūra nevar būt."

Līdz šim koju iemītnieki pārtiku turēja ledusskapī, tagad arī ledusskapis istabiņā ir aizliegts. Kārlis, Rīgas Amatniecības vidusskolas students: "Kā tagad dara - ārā pa logu izkarina maisiņu un atstāj to pārtiku, būs plus padsmit grādi - vienkārši bojāsies, nauda izmesta vējā. Mēs nevarētu iztikt bez ledusskapja, jo pārtiku visu laiku nākt un pirkt katrai ēdienreizei pirmkārt nav izdevīgi."

Skolas vadības argumenti, ka pārtiku var turēt koplietošanas telpā, studentiem šķiet absurdi: "Kā tu to nosargāsi, kaut suņus sien klāt. Jebkurš var aiziet un paņemt. Sodi ir tādi: ja istabiņā atrod ledusskapi vai sildītāju, tad tevi vienkārši izmet no kojām."

Kārlis, Rīgas Amatniecības vidusskolas students: "Ziemā, kad bija mīnus grādi, istabiņās bija ļoti auksts, es sēdēju divās jakās, auksti, un es zināju - ja nāks komendante un atradīs sildītāju, viņa vienkārši mani izmetīs; man bija bail, jo es dzīvoju Jelgavā un izbraukāt bija nereāli."

Skolas vadība šādu lēmumu pieņēmusi, krīzes laikā vēlēdamās maksimāli ietaupīt. Maija Vanaga, Rīgas Amatniecības vidusskolas direktore: "Tie ir vispārīgie MK noteikumi nr. 137 par dienesta viesnīcām, prasībām, un te arī ir rakstīts – dienesta telpās ierīko arī mākslīgo apgaismojumu, tur nav teikts neviens vārds, ka tam ir jādeg visu dienu. Jaunieši ir jaunieši, viņi arī deviņos aiziet, ja arī tā elektrība tur būtu, tad viņi, deviņos aizejot, ļoti bieži neatslēdz, tad man atkal jāalgo darbinieks, kurš man izstaigā piecus stāvus un izslēdz visus slēdžus. Tikai un vienīgi ekonomiski apsvērumi, no tā laika, kad mēs esam rīkojušies šādi ar mākslīgā apgaismojuma ekonomēšanu, mēs esam ieekonomējuši martā 5700 kilovatsundu, un tā ir laba summa skolas budžetā. Un no deviņiem līdz trijiem visiem dienesta viesnīcas iemītniekiem jābūt skolā."

Ko darīt, ja students sasirdzis un dienu pavada savā istabā, nevienu īsti neinteresē. Bet kā ar aizliegumu turēt istabā dažādus elektropiederumus?

Direktore Maija Vanaga: "Pie šīs visatļautības tiek ienests aizvien vairāk, mēs esam cīnījušies - tiek savilkti pat elektrosildītāji, ieliktas plītis, ir atrastas pat kaut kādas gāzes plītis. Pirmkārt, tas nav elektrodroši, otrkārt, tas neatbilst dienesta viesnīcas prasībām."

Katra mācību iestāde drīkst izdomāt pati savus noteikumus dienesta viesnīcām. Ja gribi dzīvot pa lēto, nevis īrētā dzīvoklī, nākas vien samierināties. Anna Cīrule, Latvijas Studentu padomes prezidente: "Katrai dienesta viesnīcai ir nolikums, kurā viņi atrunā, ir drošības noteikumi papildus MK, ko drīkst darīt, ko nedrīkst, pēc tā arī vadās."

Anna Cīrule: "Protams, tas viss ir risināms pārrunu ceļā starp skolēniem un vadību, tam nevajadzētu būt vienpusējam lēmumam. Principā, ja skolēni ir pieraduši kaut ko darīt, tas ir koks ar diviem galiem – varbūt dienesta viesnīcas drošības noteikumi to nepieļauj, bet skolēni ir pieradināti, ka viņi drīkst to lietot. Nedrīkst tā darīt, ka no sākuma iedod konfekti un pēc tam atņem."

Tā nu sanāk - skolas vadība lāpa budžetu un cenšas atrast visdažādākos veidus, kā ieekonomēt, bet studenti ir aicināti pārcelties 100 gadu senā pagātnē, kad Iļjiča spuldzīte bija tikai izredzētajiem.

Komentāri (174)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu