Tiesībsargs: strādājošo pensiju samazinājums ir nesamērīgs un pretrunā Satversmei (361)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Tiesībsargs Romāns Apsītis uzskata, ka Dombrovska valdības piedāvātie grozījumi, kas paredz samazināt strādājošajiem pensionāriem saņemamo pensijas apmēru par 70%, ir nesamērīgi un neatbilstoši Satversmei.

Tiesībsargs atgādina, ka Satversmes tiesa jau 2002.gadā pasludināja spriedumu attiecībā uz pensiju nepiešķiršanu strādājošajiem pensionāriem, uzsverot, ka šāds regulējums nav samērīgs. Tajā netiek ņemts vērā strādājošā pensionāra gūto ienākumu apjoms, kā arī tiek pārkāpts tiesiskās paļāvības princips, jo pensija tiek piešķirta uz mūžu. Pensionārs paļaujas uz to, ka viņš katru mēnesi līdz mūža galam saņems noteiktus ienākumus.

Savukārt finanšu ministrs Einars Repše šodien Saeimas budžeta komisijas sēdē uzsvēra, ka gan Saeimas, gan valdības juristi ir apliecinājuši, ka, samazinot strādājošajiem pensionāriem pensijas par 70%, tiek ievērots solidaritātes princips visai sociālajai grupai, un šo lēmumu nevajadzētu apstrīdēt Satversmes tiesā.

Komentāri (361)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu