Ķīmiskā avārija Kundziņsalā (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kundziņsalā, "Baltijas konteineru terminālī", naktī konteinerā ar bīstamu ķīmisku vielu sākās nekontrolējama reakcija, kuras dēļ notika ķīmiskās vielas noplūde. Pašlaik eksplozijas draudi ir likvidēti un atcelti gandrīz visi ierobežojumi.

Līdz ar eksplozijas draudu novēršanu ir atcelti pārvietošanās ierobežojumi gan pa pilsētas ielām, gan Daugavu, un evakuētie iedzīvotāji var atgriezties mājās, taču iepriekš izziņotie ūdens ņemšanas, makšķerēšanas un peldēšanās ierobežojumi gan paliek spēkā līdz rītdienai, kamēr vides speciālisti apkopos jaunāko informāciju par ūdens kvalitāti.

Rīgas mērs ir satraukts, kā ķīmiskās vielas konteiners no galvaspilsētas tiks izvests. Olaines ķīmiskā rūpnīcas "Biolar" vadība Nilam Ušakovam apgalvoja, ka, viņuprāt, konteineru var pārvietot, jo tas vairs neradot nekādu apdraudējumu. Tomēr tiek pieļauts, ka vielu pārsūknēs citā cisternā. Kādēļ ķīmiskās vielas noplūde notikusi, "Biolar" pārstāvji nemācēja pateikt.

Ķīmiskās avārijas epicentrs bija Baltijas Konteineru termināls Kundziņsalas 1.līnijā. Tas ir sešu kilometru attālumā no Vecrīgas. Taču pirmās dzīvojamās mājas ir turpat blakus kaitīgās vielas noplūdes zonai.

Ja ostā būtu noticis sprādziens, tas varēja būt 300 līdz 500 metru rādiusā. Taču par sprādzienu daudz lielāku apdraudējumu potenciāli radīja iespējamā gāzes mākoņa pārvietošanās aptuveni viena kilometra rādiusā atkarībā no vēja virziena. Tādēļ par apdraudējuma zonu tika atzīti Voleri un Krēmeri, kas ir teritorijas pretī ostai bet jau pāri Daugavai, kā arī Kundziņsala. Gadījumā, ja acetona un zilskābes komplekss būtu saskāries ar lietusūdeni, radot ārkārtīgi indīgo un nāvējošo zilskābi, tad gāzes mākonis apdraudētu daudz vairāk cilvēku.

Acetona ciānhidrīns ir inde, kas, nonākot organismā, sadalās un rada zilskābi. Kā norāda mediķi, lai arī viegli izgaistoša, tā ir viena no bīstamākajām vielām cilvēka organismam un visai dzīvajai radībai. Ķīmiskā viela ir nāvējoša, arī uzsūcoties caur ādu. Bīstamākais ir tas, ka, vielai nonākot cilvēka organismā, viņš to nejūt. Ārsti tādēļ iesaka, ka cilvēkiem nevajadzētu uzturēties tuvāk kā 500 metrus no avārijas vietas. Tāpat vēlams savās dzīvesvietās aizvērt logus un aizkarus.

No apdraudētajām vietām tika evakuēti iedzīvotāji. Sava mājvieta bija jāatstāj Kundziņsalas, Voleru un Krēmeru iedzīvotājiem. Šīs teritorijas ir vistuvāk bīstamajai zonai.

Iedzīvotāji LNT ziņām apgalvoja, ka par notikušo galvenokārt uzzinājuši no masu medijiem – rīta ziņām televīzijā un radio. Tālāk jau kaimiņi cits citu apzvanījuši. Tas noticis ap septiņiem rītā. Operatīvo dienestu darbinieki trauksmi ielās cēluši tikai ap deviņiem rītā, kad policisti ruporā ziņojuši par evakuāciju un klauvējuši pie namu durvīm. Evakuētie iedzīvotāji patverties varēja tuvējās skolās. Taču LNT ziņas novēroja, ka šo iespēju izmantoja tikai daži. Uz 28. vidusskolu bija atnācis tikai kāds tēvs ar dēlu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu