Darba devējs pazemo, jo sieviete atļāvusies būt māte? (435)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vēl pirms diviem gadiem Ingrīda bija vislaimīgākā sieviete pasaulē. Viņa pat iedomāties nevarēja, ka atgriežoties darbā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma nāksies izjust tik daudz pazemojumu tikai tāpēc, ka atļāvusies būt māte.

"Sāku strādāt 2007.gadā. Veikalā tiku pieņemta par pārdevēju pie ziediem. Pēc gada es paliku stāvoklī, gaidīju bērniņu," stāsta Ingrīda.

Ingrīda ir četru bērnu mamma. Kad pastarītis dēliņš nostājās uz savām kājām, jaunā mamma nolēma atsākt darbu zemnieku saimniecībā „Ķātiņi”. Lai gan darba devējam sievietei bija jāsaglabā bijusī darba vieta, viņa pār savu galvu saņēma vien rupju lamu un aizvainojuma gūzmu.

Ingrīda: "Tad, kad es zvanīju, ka gribētu iet atpakaļ strādāt, viņam atbilde bija: mēs tevi nevaram ņemt atpakaļ darbā. Prasīju kāpēc, uz ko viņš teica: mums ar tevi bija problēmas, jo tev pie mums nepatika. Man tā bija pirmā dzirdēšana, jo ziedi ir mana vājība."

Ingrīda priekšniekam atgādinājusi, ka viņai pēc likuma pienākas šī darba vieta, taču šefu, šāda uzdrīkstēšanās iebilst pamatīgi saniknoja.

Ingrīda: "Viņš sāka palikt rupjš. Teica: kompensāciju esi sagribējusies, to tu nedabūsi, tu "apdir*", bet nedabūsi kompensāciju."

Pazemošana vainagojās panākumiem, stress un aizvainojums bija tik pamatīgs, ka sieviete padevās un nu vairs gribēja tikai vienu - atgūt nodokļu grāmatiņu, lai meklētu darbu citur. Taču priekšnieks Alvis Kātiņš nolēma nemiera cēlāju pārmācīt.

Ingrīda: "Viss tiek vilkts garumā, ņirgāšanās notiek, viņam liekas, ka viņš ir augstāk stāvošs. Ka viņš var smieties par darba ņēmēju. Tā ir pazemošana."

„Tautas balss” kopā ar Ingrīdu devās pie Skrundas biznesmeņa, lai apelētu pie kunga goda prāta un sirdsapziņas. Sarunas gaitā top aizvien skaidrāks, ka ziedu veikala īpašnieks tā vien šķiet iedomājās sevi esam Skrundas Dieva vietā.

Kātiņa kungs Ingrīdu atlaida no darba, jo viņai esot pazudušas profesionālās iemaņas. Taču, kā noskaidrojām Valsts darba inspekcijā, šajā gadījumā darba uzteikšana ir bijusi nepamatota. Vilnis Virza, VDI pārstāvis: "No zināmajiem faktiem var secināt, ka darbiniece ir strādājusi pirms bērna kopšanas atvaļinājuma veselu gadu, un viņai šīs profesionālās spējas bija."

Kamēr sieviete vēl nav atsākusi darba gaitas, viņu atlaist nevarēja. Uzteikt darbu var vien tad, kad darbinieks jau strādā un arī tad ir vajadzīgs pamatots iemesls lai darba attiecības izbeigtu. Vilnis Virza: "Saskaņā ar likumu, šis uzteikums jāatzīst par spēkā neesošu, viena mēneša laikā iesniedzot pretenziju tiesā."

Komentāri (435)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu