Jelgavā applūdusi ceturtā daļa pilsētas; pie Liepājas plāno spridzināšanu (89)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Patlaban vislielākā plūdu bīstamība ir Lielupes apkārtnē pie Jelgavas. Taču arī Kurzemē plūdi radījuši lielus draudus - ļoti strauji ceļas ūdens līmenis Bārtā pie Liepājas, portālam TVNET pastāstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks Ainars Pencis. Savukārt starp Kuldīgu un Ventspili lielus draudus rada Venta.

Pēc jaunākās informācijas, ūdens līmenis Lielupē pie Jelgavas ir teju trīs metrus. Tas ir tuvu kritiskajam līmenim un visu laiku ceļas. Turklāt Pencis prognozēja, ka tas varētu turpināt celties. 

Līdz šim

Jelgavā un tās apkārtnē jau applūdušas vairākas dzīvojamās mājas,

evakuēti deviņi cilvēki un seši suņi. Mājdzīvnieki un lopi nav evakuēti. Šajā visbīstamākajā vietā joprojām darbojas VUGD darbinieki, tostarp no Rīgas.

Speciālisti arī mēģina lauzt ledu Lielupē no jūras puses, taču tas ir grūti.

Bārta strauji kļūst bīstama

Otra bīstamākā vieta šobrīd ir Bārtas upe Liepājas pusē. Upē ļoti strauji ceļas ūdens līmenis. Lūgti spridzināšanas darbi, taču pagaidām tos vēl nevar veikt. Uz notikuma vietu devušies Nacionālo bruņoto spēku speciālisti, lai izvērtētu, vai spridzināšanas darbi iespējami. Kad viņi dos akceptu, spridzināšanas darbus varētu sākt.

Pencis lēsa, ka

spridzināšanas darbus, visticamāk, šodien nesāks,

jo pirms tiem vajadzīgas dažādas saskaņošanas, kā arī sagatavošanās, tostarp arī iedzīvotājiem. Ir lieli draudi, ka Bārta varētu appludināt 40 mājas.

Venta starp Kuldīgu un Ventspili

Trešā bīstamākā plūdu vieta patlaban, pēc Penča teiktā, ir Venta starp Kuldīgu un Ventspili. Tur jau applūdušas "šādas tādas" teritorijas. Pie applūdušajām mājām gan varot tikt klāt pa citu ceļu. Pagaidām ūdens līmenis upē  pie Zlēkām ir samērā stabils, taču jebkurā brīdī situācija var strauji mainīties.

Liela problēma - mazās upītes

VUGD vadītājs pastāstīja, ka šogad lielu problēmu saistībā ar plūdiem rada mazās upītes. Tās mēģina tikt līdz lielajām upēm, piemēram, Lielupei. Taču bebru aizsprosti un netīrītie meliorācijas grāvji to traucē. Netiekot līdz lielajām upēm, tās appludina plašas teritorijas. Iepriekšējos gados šo problēmu tā nejuta.

Saistībā ar mazajām upītēm glābēji tagad "darbojas pēc fakta," jo nav iespējams paredzēt, kur tās pārplūdīs, Pencis teica sacīja.

Savukārt Daugava patlaban nerada lielus plūdu draudus, Pencis rezumēja.

Komentāri (89)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu