Saeima tomēr atbalsta lopu rituālo kaušanu (167)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Saeima trešdien, galīgajā lasījumā skatot grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā, noraidīja priekšlikumu tomēr aizliegt liellopu kaušanu saskaņā ar musulmaņu tradīcijām.

Divpadsmit deputāti, kas pārstāv dažādas Saeimas frakcijas, bija iesnieguši ierosinājumu atgriezties pie likuma redakcijas, kas paredz, ka lauksaimniecības dzīvnieku drīkst nokaut bez apdullināšanas galējas nepieciešamības gadījumā vai gadījumā, kad slimības vai traumas dēļ iespējama dzīvnieka nobeigšanās. Tādējādi tiktu atcelts Saeimas pērnā gada septembrī pieņemtais lēmums atļaut nokaut lauksaimniecības dzīvniekus, izmantojot pēckaušanas apdullināšanu saskaņā ar reliģisko kopienu tradicionālajām gaļas ieguves metodēm un normatīvajiem aktiem par labturības prasībām kaušanai paredzēto lauksaimniecības dzīvnieku aizsardzībai.

Ar 20 balsīm par, 45 deputātiem balsojot pret, bet 10 atturoties, Saeima priekšlikumu noraidīja.

Deputātiem atšķirīgs viedoklis par lopu kaušanas metodēm

Viens no priekšlikuma iesniedzējiem Ingmārs Līdaka (Zaļo un zemnieku savienība) skaidroja - lai arī "Viesuļu" kautuve, kuras dēļ lielā mērā grozījumi iepriekš tika pieņemti, atstāj pozitīvu iespaidu, solītā uzņēmuma milzīgā izaugsme tā arī nav notikusi. Tāpēc šis varētu būt piemērots brīdis, lai atceltu steigā pieņemto normu, nenodarot būtisku ekonomisku kaitējumu. "Šis nav tikai politisks vai tikai ekonomisks jautājums. Šis ir tīri ētikas jautājums," viņš uzsvēra.

Arī Inta Feldmane (LPP/LC) norādīja, ka "halal" kaušanas metodes atļaušana Latvijā ir prerunā Eiropas Savienības regulas prasībām, jo tā pieļauj liellopu kaušanu saskaņā ar tām tradīcijām, kas raksturīgas attiecīgajai kultūrai. Tā kā musulmaņu tradīcijas nekad nav bijušas Latvijā dominējošās, uz mūsu valsti atkāpe nav attiecināma. Tāpat viņa vērsa uzmanību uz likuma garīgajiem un reliģiskajiem aspektiem, kas līdz šim nav ņemti vērā.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (Tautas partija) izteica nožēlu, ka lielākā daļa priekšlikuma iesniedzēju neizmantoja iespēju apmeklēt "Viesuļu" kautuvi, kā arī nav iepazinušies ar lauksaimnieku organizāciju un zinātnieku viedokli, kas atbalsta "halal" metodes izmantošanu. Viņš arī informēja, ka "Viesuļi" ir lielākais darba devējs tuvākajā apkaimē, tāpēc uzņēmuma darbība būtu jāatbalsta.

"Atbalstot priekšlikumu, mēs ne tikai iznīcināsim augošu biznesa nišu, bet arī traucēsim būtiskai cilvēku daļai realizēt savas biznesa ieceres," klāstīja Krauklis. Viņš turklāt atzina, ka Latvijas laukos praktizējošie lopu kāvēji jau patlaban izmanto pēckaušanas apdullināšanu.

Deputāts Dzintars Zaķis ("Jaunais laiks") pauda viedokli, ka priekšlikums nav atbalstāms, jo nedod pārejas periodu uzņēmumam, kas jau darbojas saskaņā ar iepriekš pieņemtajiem likuma grozījumiem.

Suņiem varēs apgriezt astes

Deputāti savukārt atbalstīja priekšlikumu, kas noteic, ka turpmāk praktizējošiem veterinārārstiem būs atļauts apgriezt astes dažu šķirņu suņiem - asspalvainajiem foksterjeriem, gludspalvainajiem foksterjeriem, krievu medību spanieliem, vācu asspalvainajiem putnusuņiem, vācu īsspalvainajiem putnusuņiem, vācu medību terjeriem un Velsas terjeriem. Līdz šim suņu astu apgriešana Latvijā bija aizliegta.

Tāpat pieņemtais likums paredz, ka turpmāk būs aizliegts iegādāties, turēt nebrīvē, atsavināt vai turēt pārdošanai vai apmaiņai un piedāvāt tirdzniecībā plēsēju kārtas savvaļas sugas dzīvniekus, primātus, jūras zīdītājus, krokodilu kārtas dzīvniekus, kā arī čūskveidīgos dzīvniekus. Turklāt likums aizliedz dzīvnieku barot ar dzīviem siltasiņu dzīvniekiem.

Minētie aizliegumi gan neattieksies uz zooloģiskajiem dārziem un reģistrētām savvaļas sugu dzīvnieku turēšanas vietām.

Grozījumi stāsies spēkā pēc to izsludināšanas un publicēšanas oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Jau vēstīts, ka Saeima 2009.gada septembrī pēc asām debatēm galīgajā lasījumā ar triju balsu pārsvaru atbalstīja likumprojektu, kas paredz atļaut kaut lauksaimniecības dzīvniekus saskaņā ar reliģisko kopienu tradīcijām. Līdz ar to uzņēmumi vietējo kopienu nodrošināšanai, kā arī eksportam varēs kaut dzīvniekus bez apdullināšanas vai ar pēckaušanas apdullināšanu - asu griezumu kaklā, lai dzīvnieks noasiņotu, bet jau bezsamaņā esot.

Medijos izskanējusī informācija liecināja, ka grozījumu projekts izveidots, lai atbalstītu tieši "Viesuļu" īpašnieku Normundu Teicānu, kurš cita starpā ir arī Tautas partijas biedrs. Uzņēmējs, atrodoties uz bankrota sliekšņa, saņēmis lielu pasūtījumu, kurā jāpiegādā gaļa Zviedrijas musulmaņiem, taču tam nepieciešama atļauja kaut dzīvniekus saskaņā ar musulmaņu tradīcijām. Viņš vērsās pie Zemkopības ministrijas pārstāvjiem, kā arī Tautas partijas biedriem, lai šādu atļauju saņemtu.

Komentāri (167)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu