Policists drīkst lūgt parādīt jūsu cigarešu paciņu (1060)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Cigaretes. Ilustratīvs attēls
Cigaretes. Ilustratīvs attēls Foto: www.bauskasdzive.lv

Satraukts ar savu bēdu stāstu redakcijā ieradās kāds baušķenieks. Vīrieša paziņa uz ielas smēķējis, pienākuši policisti, likuši parādīt cigaretes. Ieraugot, ka viņš ņem cigaretes no paciņas, kurai ir Krievijas akcīzes marka, vīrietis aizturēts.

Paciņa ar 13 tajā esošām cigaretēm atņemta, vīrietim sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols, piespriests 50 latu sods. «Pasakiet - kādas cigaretes Bauskā drīkst smēķēt, kādas ne?» jautājumu uzdod baušķenieks.

«Bauskas Dzīve» lūdza situāciju komentēt Valsts policijas Bauskas iecirkņa inspektoram Armandam Staļūnam.

Par konkrēto gadījumu A. Staļūns, neiedziļinoties detaļās, atklāj, ka īstenībā viss bijis nedaudz citādāk: «Nav tā, ka policisti uz ielas iet klāt katram smēķētājam un lūdz uzrādīt viņa cigarešu paciņu. Lai arī teorētiski to varētu darīt, nav mums tik daudz laika un cilvēkresursu. Mēs veicam operatīvo darbu un, ņemot vērā tajā gūto informāciju, pārbaudām konkrētas personas. Tāpat bieži ir gadījumi, kad personu aiztur par kādu citu pārkāpumu, piemēram, atrašanos sabiedriskā vietā pamatīgā alkohola reibumā. Veicot viņa pārbaudi, atklājam nelegālās cigaretes.»

Vienlaikus A. Staļūns atzīst, ka nelegālo cigarešu apjoms apritē ir ļoti liels. Tāpēc arī policija veic intensīvu operatīvo darbu, lai tās izņemtu no apgrozības. Šogad Bauzes tirgū kādam tirgotājam konfiscētas vairāk nekā 30 tūkstoši nelegālo cigarešu. Policijas redzeslokā regulāri ir personas, kas varētu būt šo preču pārdevēji, arī pircēji.

Atgriežoties pie stāsta par cigaretēm, kuras tad atļauts smēķēt, A. Staļūns piesauc virkni likumu un ar tiem saistīto Ministru kabineta noteikumu. Tiešām ir tā, ka smēķēt drīkst tikai tās cigaretes, par kurām ir samaksāts akcīzes nodoklis. Nepieciešamības gadījumā smēķētājam jāspēj pierādīt, kā viņa rīcībā nonākušas cigaretes, piemēram, ar Krievijas akcīzes marku. Ja būts Krievijā, tad no šīs valsts pie mums drīkst ievest divas paciņas cigarešu.

Par to iegādi Krievijā nepieciešams saglabāt pirkuma čeku. Ja smēķu paciņu uzdāvinājis draugs vai tālbraucējs šoferis, atbraucis no austrumiem, arī par šo gadījumu jāspēj policijā, kad lietas materiāli tiek izskatīti, sakarīgi pastāstīt - kad brauca, kas uzdāvināja.

Likums ir nepielūdzams, par cigarešu iegādes, realizācijas, uzglabāšanas vai pārvietošanas noteikumu pārkāpšanu minimālais sods ir 50 latu. Ja pie cilvēka atrod vairāk nekā 300 nelegālās cigaretes, materiāls tiek nodots Valsts ieņēmumu dienestam. Tad izdevumi strauji pieaugs, jo būs jāsamaksā gan akcīzes nodoklis, gan sods. Piemēram, par 15 latiem nopirktie divi cigarešu «More» bloki beigās var izmaksāt daudzus desmitus latu. Šķietamā ietaupījuma vietā būs prāvi izdevumi.

Komentāri (1060)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu