VID brīvdienās ķerstīs nodokļa nemaksātājus? (135)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Lasītājs Gatis Krūmiņš portālam TVNET pavēstīja par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) brīdinājumiem tuvākajā laikā aktīvi pievērsties tā dēvētā dienesta auto nodokļa maksātāju kontrolei. Savukārt VID Komunikācijas daļā portālam TVNET nesniedza skaidru atbildi, vai šāda lasītāja sniegtā informācija ir patiesa un kādas varētu būt pārbaudes.

Gatis klāstīja: "Nesen biju uz semināru saistībā ar nodokļu jaunumiem. Semināra lektore, uzņēmējiem labvēlīga kundzīte, labu gribēdama, mūs pabrīdināja, ka

aprīļa beigās un maija sākumā atbildīgie dienesti aktīvi ķerstīs saistībā ar dienesta auto nodokļa maksāšanu.

Viņš turpināja: "VID pārstāve gan nezināja, kā tieši pārbaudes notiks. Iespējams, policija braukās pa Latvijas ceļiem un apturēs automašīnas izlases kārtā. Viņa brīdināja, ka policijas pārbaudīto auto šoferiem, ja viņi darba mašīnas izmantojuši savām vajadzībām, vajadzētu par to paziņot grāmatvežiem, lai viņi var pagūt sakārtot papīrus, ja nu pēkšņi uzrodas kāda pārbaude."

VID konkrēti neatbild

Savukārt VID Komunikācijas daļā portālam piektdienas priekšpusdienā TVNET sacīja: "Pirms pāris nedēļām bija informācija, ka kontrole saistībā ar dienesta auto nodokli vēl nav sākta."

Ieņēmumu dienestā solīja noskaidrot aktuālo informāciju šajā jautājumā. Piektdienas pēcpusdienā darbiniece no VID Komunikācijas daļas nosūtīja portālam TVNET veidlapu, kuru aizpilda uzņēmēji reizi ceturksnī, norādot  privātām vajadzībām izmantoto auto skaitu un gūto labumu.

"Par kontroli un gūtā labuma aprēķināšanu vēl precizēšu," VID darbiniece rakstīja, taču līdz dienas beigām atbildi tā arī nesniedza.

Aprēķinu nav

Ieņēmumu dienestā arī atzina, ka VID nav datu, kādas summas šogad nodoklī samaksātas par dienesta auto izmantošanu personiskajām vajadzībām. Šis nodoklis ir daļa no iedzīvotāju ienākumu nodokļa un dienestam nav vajadzības atsevišķi izdalīt tieši ienākumus no dienesta auto nodokļa.

VID Komunikācijas daļā norādīja, ka reizi ceturksnī uzņēmējiem jāatskaitās par dienesta auto izmantošanu privātajām vajadzībām - jānorāda auto skaits un gūtais labums. Taču, tā kā gada pirmais ceturksnis ir nesen noslēdzies, turklāt līdz aprīļa vidum varēja iesniegt informāciju par to, VID datus vēl nav apkopojis.

Neskaidrību daudz

Portāls TVNET jau vēstīja, ka tā dēvēto dienesta auto nodokli ieviesa 1.janvārī. Tomēr vēl ilgi pēc tam gan nodokļu maksātājiem, gan kontrolētājiem bija neskaidrības saistībā ar to. Nodoklis jāmaksā par uzņēmumam piederošu automašīnu, ja darbinieks to izmanto personiskām vajadzībām.

Ministri nodokli maksā; sabiedrība - neizprot

Lai gan ierēdņi apgalvo, ka dienesta auto nodokļa sistēma ir sakārtota, tomēr ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) vēl nesen saņēmis uzņēmēju sūdzības, ka noteikumi joprojām nav gana skaidri. Ministrs intervijā portālam TVNET atzina, ka cilvēki īsti neizprot nodokļa maksāšanu.

Jaunā nodokļa aprēķināšana liela mīkla bija daudziem, pat Valsts prezidentam. Valdis Zatlers teica: "Vai visiem ir skaidrs, kā šis nodoklis darbosies? Man nav skaidrs un droši vien lielākajai daļai iedzīvotāju nav skaidrs, kā darbosies šis nodoklis."

Pat tad, kad jau bija pagājis mēnesis, kopš jaunais nodoklis pirmajā janvārī stājās spēkā, ne santīma par dienesta auto izmantošanu privātām vajadzībām valsts budžetā nebija samaksājuši Saeimas deputāti.

Komentāri (135)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu