Partizāns Kononovs esot zaudējis Eiropas Cilvēktiesību tiesā? (105)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Tiesas procesu "Kononovs pret Latvijas valsti" Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) Lielajā palātā skata gandrīz gadu. Laikraksts "Vesti sevodnja" apgalvo, ka lēmums jau esot pieņemts. Laikraksts nepatiesi spekulēja, ka ECT varētu paziņot lēmumu tieši 9.maijā. Kā TVNET izteicās MK pārstāve Cilvēktiesību tiesā Inga Reina, laikrakstā minētā informācija par jau "pieņemto lēmumu" neatbilst patiesībai.

Koriģēts citāts no "Latvijas Avīzes" 3.rindkopā; precizēts viss teksts

Laikraksts "Vesti sevodnja" apgalvo, ka par labu Kononovam balsojuši tikai trīs tiesneši - tiesas prezidents francūzis Žans Pols Kosta, tiesneši no Moldāvijas un Melnkalnes. Pārējie 17 tiesneši atdevuši balsis par labu Latvijai.

Savukārt Inga Reine (MK pārstāve cilvēktiesību tiesā) TVNET noliedza laikrakstā publicēto: "Šobrīd spriedums nav zināms ne oficiāli, ne neoficiāli. Tas tiks paziņots 17. maijā. Nezinu, kur "Vesti sevodnja" dabūja šo informāciju - vai nu tas noticis nelegāli, vai arī tā ir falsificēta."

Spriedums Kononova lietā Eiropā radīs lielu troksni

"Latvijas Avīze" par ECT Lielās palātas lēmuma gaidīšanu laikraksta 27.marta publikācijā rakstīja, citējot LU Sociālo un politisko pētījumu institūta direktoru Nilu Muižnieku: "Likmes ir ļoti augstas. Tā ir iespēja tiesai lemt, vai cilvēku karošana sabiedroto pusē Otrajā pasaules karā attaisno jebkurus noziegumus, kas tajā laikā tika pastrādāti.

Tas var mest ēnu uz sarkanarmijas tēlu, tāpat var mudināt uzdot jautājumus par citiem iespējamiem sarkanarmiešu noziegumiem.

Un ne tikai sarkanarmiešu, bet arī citu Rietumu sabiedroto karaspēku noziegumiem. Un tad ir jautājums, vai tiesa gribēs to darīt?" laikrakstam stāstīja N. Muižnieks. Lai kāds būs spriedums Kononova lietā, Eiropā tas radīs lielu troksni, rakstīja "Latvijas Avīze".

ECT skatīja Kononova sūdzību pret Latviju

Kononovs pret Latviju - Eiropas Cilvēktiesību tiesa skatīja lietu, kurā Latvijai bija uzdots izmaksāt vairāk nekā divdesmit vienu tūkstoti latu kompensāciju sarkanajam partizānam Vasīlijam Konovam. Vasīlijs Kononovs Latvijā 2004. gadā atzīts par vainīgu kara noziegumos. 1944.gadā viņa vadītā sarkano partizānu grupa Mazo Batu sādžā nežēlīgi nogalināja vairākas ģimenes. Kononovu Augstākā tiesa Latvijā notiesāja uz gadu un astoņiem mēnešiem cietumā.

Kononovu pēc sprieduma atbrīvoja, jo viņš piespriesto termiņu bija jau izcietis, gaidot notiesāšanu. Pēc atbrīvošanas Kononovs vērsās Eiropas Cilvēktiesību tiesā, jo uzskatīja, ka saņēmis sodu par nodarījumiem, par kuriem izdarīšanas brīdī neesot bijusi paredzēta kriminālatbildība ne nacionālajos, ne starptautiskajos tiesību aktos.

ECT ar vienas balss pārsvaru 2008. gadā lēma V. Kononovam par labu un Latvijas valstij lika V. Kononovam izmaksāt 30 000 eiro kompensāciju. Latvijas valsts spriedumu pārsūdzēja. ECT Lielās palātas spriedums lietā gaidāms 17.maijā.

Komentāri (105)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu