Pēdējo gadu laikā Latvijā bijušas daudzas traģiskas autobusu avārijas (28)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lai arī pagājušās nedēļas nogalē notikusī dzēruša autobusa vadītāja izraisītā avārija ir viena no pēdējā laika traģiskākajām autobusa avārijām, pēdējo desmit gadu laikā ir bijis pietiekami daudz traģisku avāriju, kurās iesaistīti dažāda gabarīta autobusi.

Aģentūras BNS arhīvā nav precīzas informācijas, vai avāriju būtu izraisījis dzēris autobusa šoferis, taču pietiekami daudzos gadījumos pasažieri vai policija ātri reaģējusi un iereibušais šoferis izsēdināts no autobusa pirms iespējamās nelaimes.

Autobusu avārijās cietušo skaits svārstījies no vairākiem cietušajiem līdz pat vairākiem desmitiem vienā avārijā. Samērā bieži cietušie vai bojāgājušie bijuši bērni.

Daudz bojāgājušo šajos gados bija gājēji vai arī vieglajās automašīnās sēdošie, kuri neizdzīvoja pēc sadursmes ar autobusu.

Aģentūras BNS arhīvs liecina, ka jau 2000.gada sākumā notika traģiska avārija. Divi 13 līdz 14 gadu veci bērni gāja bojā, bet astoņi cieta 11.janvāra pievakarē uz šosejas Rīga-Ventspils notikušajā avārijā, kad mikroautobuss ieskrēja ceļa malā stāvošajā smagajā auto "Kamaz".

Pāris nedēļu vēlāk Rēzeknes pusē kravas automašīna "Mercedes" saskrējās ar pasažieru mikroautobusu, kurš veda bērnus. Toreiz negadījumā neviens smagi necieta.

2000.gada jūnijā Dobeles pusē no ceļa nobrauca un apgāzās mikroautobuss ar šoferi un sešiem pasažieriem. Notikuma vietā no gūtajiem ievainojumiem gāja bojā sirmgalve un četrgadīgs zēns. Slimnīcā nogādāti pieci cilvēki, no kuriem kāda sieviete vēlāk mirusi.

Vēl divus mēnešus vēlāk oktobrī netālu no Skrīveriem, divstāvu maršruta autobusam "Neoplan" saskrienoties ar vieglo automašīnu, cietuši četri cilvēki, divi no viņiem smagi. Abi vissmagāk cietušie braukuši vieglajā auto, savukārt divi cietušie braukuši autobusā.

2001.gada jūlijā uz neapsargātas dzelzceļa pārbrauktuves Liepājas pusē pasažieru vilciens sadūrās ar autobusu "Neoplan", kā dēļ gāja bojā četrus gadus vecs zēns, bet divi cilvēki tika smagi ievainoti. Avārijas dēļ autobuss apgāzās.

2003.gada janvārī Liepājas pusē uz šosejas Ventspils-Liepāja mikroautobusa un vieglās automašīnas sadursmē gāja bojā viena sieviete, savukārt septiņi cilvēki guva savainojumus.

2003.gada martā Rīgā maršruta mikroautobuss sadūrās ar vieglo auto. Negadījumā cieta trīs cilvēki, un vēlāk noskaidrojās, ka busiņa vadītājam nebija tiesību.

Šajā pašā gadā jūnijā Saldū pēc aizmugurējā riteņa atskrūvēšanās no ceļa nobrauca un grāvī iegāzās pasažieru autobuss, traumas guva piecas pasažieres, tostarp septiņus gadus veca meitene. Autobusā avārijas brīdī bija 48 pasažieri.

Šā paša gada oktobrī Rīgas pievārtē uz Vidzemes šosejas satiksmes autobusa "Ikarus" un kravas automašīnas sadursmē traumas guva apmēram 25 cilvēki, vairāki no viņiem cieta smagi. Autobusā atradās 44 pasažieri.

Mēnesi vēlāk četri cilvēki - satiksmes autobusa vadītājs un trīs pasažieri, viņu vidū 12 gadu vecs zēns, - Rīgā, Zemgales priekšpilsētā, guva traumas, kad autobuss pēc sadursmes ar vieglo automašīnu ietriecās kokā.

2004.gadā viena no traģiskākajām avārijām, kurā iesaistīts autobuss, notika Lorupes gravā pie Siguldas. Toreiz augustā vieglās automašīnas un tūristu autobusa no Dānijas sadursmē dzīvību zaudēja visi trīs vieglajā automašīnā braukušie - vienas ģimenes locekļi, bet miesas bojājumus guva autobusa šoferis un četri gados jauni pasažieri.

Jau septembrī atkal notika liela avārija. Rēzeknes rajona Verēmu pagastā, iespējams, iedzēruša vīrieša vadīta vieglā automašīna saskrējās ar pasažieru mikroautobusu.

Sadursmē dzīvību zaudēja viens no autobusā sēdošajiem, bet miesas bojājumus guva 24 cilvēki. Toreiz, lai palīdzētu visiem cietušajiem, darbā Rēzeknes slimnīcā tika atsaukti visi slimnīcas traumatologi un ķirurgi.

Šā paša gada novembrī uz Liepājas šosejas Rudbāržu pagastā kravas auto un satiksmes autobusa sadursmē dažādas traumas guva 27 cilvēki.

Traģiskākā avārija Jaunā gada priekšvakarā

Vistraģiskākais ceļu satiksmes negadījums Latvijas vēsturē notika 2004.gada vecā gada pēdējā dienā - divstāvu ekskursiju autobuss no Maskavas ar 65 cilvēkiem, kuri devās uz Rīgu sagaidīt Jauno gadu, Jēkabpils rajonā uz Maskavas-Rīgas šosejas apgāzās.

Deviņi cilvēki avārijā gāja bojā, vairāki desmiti nonāca slimnīcās. Autobusā braukušie pārsvarā bija 21 līdz 26 gadus veci cilvēki, lielākoties Krievijas pilsoņi.

2005.gada maijā Līgatnes pagastā uz Vidzemes šosejas pēc sadursmes ar vieglo auto no ceļa nobrauca un apgāzās autobuss ar 32 bērniem un četriem pedagogiem no Liepājas rajona Priekules, kuri bija ceļā uz Krieviju.

Pēc negadījuma Cēsu slimnīcā tika nogādāti 15 cietušie - 12 bērni un trīs pieaugušie. Neviens vieglajā automašīnā braukušais negadījumā necieta.

Šā paša gada novembrī satiksmes autobusa sadursmē ar vieglo auto gāja bojā pieci automašīnā sēdošie cilvēki - šoferis, trīs sievietes vecumā no 30 līdz 40 gadiem, kā arī 10 līdz 12 gadu vecs bērns.

Novembrī Daugavpils rajonā satiksmes autobuss ieskrēja kokā un avārijā gāja bojā kāda sieviete, bet 11 autobusa pasažieri guva traumas.

2006.gada aprīlī uz Rīgas-Ogres ceļa netālu no Dārziņiem avarēja autobuss ar 23 skolēniem. Avārijā smagāk cietis viens bērns, kuru ātrās medicīniskās palīdzības mediķi nogādāja slimnīcā. Pārējiem bērniem bija nobrāzumi un sasitumi, nopietnu traumu nebija.

2007.gada februārī Rīgā vieglās automašīnas un maršruta mikroautobusa sadursmē cieta 11 cilvēki.

2007.gada septembrī Cēsu rajonā mikroautobusa un kravas auto avārijā gāja bojā viens cilvēks, bet 14 nogādāti slimnīcā. Avārijā bija iekļuvis veikalu tīkla "Maxima Latvija" darbinieku busiņš, kas devies uz sporta spēlēm Gulbenes rajonā.

Pēc koncerta iekļūst avārijā

2008.gada maijā avarēja autobuss ar bērnu un jauniešu tautas deju ansambļa "Zelta sietiņš" dalībniekiem. Bērni smagas traumas neguva, bet autobusa šoferis tika nogādāts slimnīcas reanimācijas nodāļā. Autobusā atradās aptuveni 50 bērnu, kuri atgriezās no koncerta.

2008.gada augustā uz Vidzemes šosejas netālu no Siguldas avarēja satiksmes autobuss un tā vadītājs gāja bojā. Autobuss ar 43 pasažieriem bijis ekskursijā no Jelgavas uz Valmieru. Netālu no Siguldas autobusa šoferim pēkšņi palika slikti, viņš zaudēja kontroli pār braucamo, tāpēc tas iebrauca grāvī. Neviens no autobusa pasažieriem negadījumā necieta.

2009.gada februārī Igaunijā netālu no Valgas, visticamāk, slidenās brauktuves dēļ autobuss nenoturējās uz ceļa, iebrauca grāvī un apgāzās uz kreisajiem sāniem.

Negadījumā gāja bojā divi vīrieši, bet vēl desmit cilvēki tika nogādāti slimnīcās. Kopā autobusā atradās 31 pasažieris.

2009.gada augustā netālu no Gulbenes saskrējās divi satiksmes autobusi un negadījumā cieta deviņi cilvēki.

Šoferi stūrē reibumā

Jau minēts, ka autobusu šoferi pieķerti arī pie stūres reibumā, turklāt krietnā kunga dūšā. 2005.gada jūnija beigās Mežaparkā policija aizturēja iereibušu šoferi, kurš pārvadājis skolēnu dziesmu un deju svētku dalībniekus no Rēzeknes. Šofera organismā konstatētas 2,2 promiles alkohola.

2007.gada maijā Rīgā policija aizturēja autobusa vadītāju 3,3 promiļu reibumā. Autobuss "Neoplan" braucis pa Vidzemes šoseju un vairākkārt izraisījis avārijas situācijas. Autobusā pasažieru nebija.

2007.gada oktobrī Rīgā autobusa šoferis 3,2 promiļu reibumā gatavojies vest 50 skolēnu uz Liepāju. Vienam skolēnam licies, ka autobusa šoferis ir alkohola reibumā, tāpēc viņš piezvanījis vecākiem uz Liepāju, kas savukārt informējuši vietējo policiju.

2008.gada jūlijā Rīgā aizturēti divi iereibuši XXIV Vispārējo latviešu dziesmu svētku un XIV deju svētku dalībnieku autobusu šoferi. Abiem aizturētajiem izelpā konstatēta apmēram promile alkohola.

2009.gada novembrī Grobiņas novada Gaviezes pagastā aizturēts kāds pasažieru mikroautobusa vadītājs 3,5 promiļu reibumā. To, ka vadītājs ir stiprā alkohola reibumā, policijai paziņojuši viņa pasažieri.

Veselības problēmas pie stūres

Šajos gados ir bijuši arī vairāki gadījumi, kad autobusu vadītājiem palicis slikti. 2000.gada augustā Rīgā uz Vanšu tilta kāda mikroautobusa šoferim, kurš pārvadājis pasažierus uz Pārdaugavu, kļuvis slikti, taču pasažieri atgadījumā necieta.

Arī aģentūra BNS pirms pāris gadiem bija lieciniece negadījumam Rīgā, Miera ielā, kad satiksmes autobusa vadītājs pēc izbraukšanas no pieturas saļima pie stūres un autobuss lēnām ripoja uz pretimbraucošā tramvaja pusi. Tramvajs laikus nobremzēja, un arī autobuss apstājās. Cilvēki incidentā necieta, izņemot vadītāju, kurš tika nogādāts slimnīcā.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu