No 2.maija strādājošiem vecākiem bērnu pabalstu vairs nemaksās (399)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vecāku pabalstu piešķirs tikai tiem pēc šā gada 2. maija dzimušo bērnu vecākiem, kuri atradīsies bērna kopšanas atvaļinājumā un negūs ienākumus kā darba ņēmēji vai pašnodarbinātie, portāls TVNET uzzināja Labklājības ministrijā (LM).

Par bērniem, kuri dzimuši līdz 2010.gada 2.maijam, vecāku pabalstu vienam no vecākiem, kas bērna kopšanas laikā vienlaikus strādās, izmaksās 50% apmērā no piešķirtā. Pabalstu 50% apmērā šiem vecākiem maksās, kamēr bērnam apritēs viens gads.

Šīs izmaiņas nosaka 2009.gada 16.jūnijā pieņemtie grozījumi likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu." Tā kā likumā ir noteikts, ka izmaiņas attiecas uz tiem bērniem, kuri dzimuši pēc 306 dienām pēc likuma spēkā stāšanās dienas, kas bija 2009.gada 1.jūlijā, tad šī norma stājas spēkā šā gada 3.maijā.

Vecāku pabalstu piešķir 70% apmērā no mātes vai tēva sociālās apdrošināšanas iemaksu algas. Šobrīd šim pabalstam nav noteikta maksimālā robeža, un tas līdzinās algai, ko cilvēks saņem "uz rokas" pēc nodokļu nomaksas. Savukārt minimālais vecāku pabalsta apmērs sociāli apdrošinātiem vecākiem ir 63 lati.

8 Ls mēnesī no gada vecuma

Savukārt ģimenes valsts pabalstu par bērniem, kuri dzimuši pēc 2010.gada 2.maija, piešķirs tikai no bērna 1 gada vecuma. 

To nosaka 2009.gada 16.jūnijā pieņemtie grozījumi Valsts sociālo pabalstu likumā. Ģimenes valsts pabalsta apmērs par katru bērnu ir astoņi lati mēnesī.

Ģimenes valsts pabalstu piešķir vienam no bērna vecākiem, aizbildnim vai bērna faktiskajam audzinātājam, kurš ir noteikts ar bāriņtiesas (pagasttiesas) lēmumu. Pabalstu piešķir par katru bērnu, kas ir vecumā no viena gada līdz 15 gadiem, vai ir vecāks par 15 gadiem, mācās vispārējās izglītības vai profesionālās izglītības iestādē un nav stājies laulībā. Šādā gadījumā pabalstu piešķir uz laiku, kamēr bērns apmeklē izglītības iestādi, bet ne ilgāk kā līdz dienai, kad viņš sasniedz 19 gadu vecumu vai stājas laulībā.

Pabalstu nepiešķir par bērnu, kas atbilstoši valsts vai pašvaldību finansēto vietu skaitam uzņemts profesionālās izglītības programmās un saņem stipendiju.

Komentāri (399)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu