Rosina reibumā pieķertam autobusa šoferim atņemt tiesības uz mūžu (177)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lai izvairītos no atbildības par "Rīgas satiksmes" kontrolieru patvaļu un neseno notikumu, kur uzņēmuma autobusa vadītājs pārvadāja pasažierus dzērumā, kas beidzās ar trīs cilvēku nāvi, pašvaldības uzņēmums nācis klajā ar populistisku iniciatīvu - "Rīgas satiksme" aicina veikt izmaiņas likumdošanā, rosinot reibumā pieķertam vadītājam tiesības atņemt uz mūžu un noteikt, ka sabiedrisko transportu aizliegts vadīt, ja alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,0 promiles, TVNET informēja uzņēmumā.

"Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens nosūtījis vēstuli Satiksmes ministrijai attiecībā uz transportlīdzekļu vadītājiem par sabiedriskā transporta vadīšanu alkohola reibumā un lūdzis ierosināt grozījumus vairākos normatīvajos aktos.

Kā norādīts minētajā  vēstulē, šobrīd saskaņā ar Ceļu satiksmes noteikumiem transportlīdzekļa vadītājs, kuram mehānisko transportlīdzekļu vadīšanas stāžs ir lielāks par diviem gadiem, var vadīt transportlīdzekli, ja alkohola koncentrācija asinīs nepārsniedz 0,5 promiles.

Savukārt Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā ir noteikti administratīvie sodi transportlīdzekļa vadītājam par autobusa vadīšanu alkohola reibumā, ja transportlīdzekļa vadītāja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,5 un vairāk promiles, kas nav samērojams ar nodarītā kaitējuma apmēru un risku, ka transportlīdzekļa vadītājs pēc soda izciešanas un vadītāja tiesību atgūšanas alkohola ietekmē neizraisīs jaunu ceļu satiksmes negadījumu, jo alkoholisms ir hroniska slimība, vai arī

izraisīs ceļu satiksmes negadījumu ar traģiskām sekām arī tad, ja alkohola koncentrācija asinīs nepārsniedz 0,5 promiles,

skaidro "Rīgas satiksme".

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem "Noteikumi par veselības pārbaudēm transportlīdzekļu vadītājiem un personām, kuras vēlas iegūt transportlīdzekļu vadītāju kvalifikāciju, kā arī par veselības pirmstermiņa pārbaudes izdevumu segšanas kārtību" ģimenes ārsts vai ārstniecības iestādē izveidota ārstu komisija izvērtē transportlīdzekļa vadītāja vai tās personas, kura vēlas iegūt transportlīdzekļa vadītāja kvalifikāciju, veselības atbilstību un medicīniskās pretindikācijas transportlīdzekļa vadīšanai un izsniedz medicīnisko uzziņu vai atzinumu.

Lai arī ģimenes ārstam ir tiesības izvērtēt transportlīdzekļu vadīšanas medicīnisko pretindikāciju esamību, transportlīdzekļa vadītājiem un personām, kuras vēlas iegūt kvalifikāciju sabiedriskā transporta vadīšanai, veselības pārbaudes būtu jāiziet tikai pie ārstniecības iestādē izveidotas ārstu komisijas, kuru sastāvā ir attiecīgo specialitāšu ārsti, kas var sniegt padziļinātu atzinumu par transportlīdzekļu vadīšanas medicīnisko pretindikāciju esamību vai neesamību, uzskata "Rīgas satiksme".

"Rīgas satiksme" lūdz Satiksmes ministriju ierosināt grozījumus Ceļu satiksmes noteikumos, papildinot 39.1.apakšpunktu un nosakot, ka transportlīdzekļa vadītājiem aizliegts vadīt D kategorijai atbilstošu transportlīdzekli, ja alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,0 promiles.

Tiek lūgts veikt grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, papildinot 149.15 pantu "Transportlīdzekļu vadīšana alkohola reibumā vai narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē" un nosakot, ka par D kategorijai atbilstošu transportlīdzekļa vadīšanu,

ja izelpotā gaisa vai pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,0 promiles, atņem D kategorijai atbilstošu transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz mūžu.

Ministru kabineta noteikumus "Noteikumi par veselības pārbaudēm transportlīdzekļu vadītājiem un personām, kuras vēlas iegūt transportlīdzekļu vadītāju kvalifikāciju, kā arī par veselības pirmstermiņa pārbaudes izdevumu segšanas kārtību" lūgts papildināt ar punktu, kurā noteikts, ka transportlīdzekļu vadītājam un personai, kura vēlas iegūt D kategorijai atbilstošu transportlīdzekļu vadīšanas tiesības, pirmreizējā vai kārtējā veselības pārbaude jāveic ārstniecības iestādē pie izveidotas ārstu komisijas, pārbaudot veselību padziļināti un kompleksi.

Jau ziņots, ka 24.aprīlī ap plkst.20.40 Baložos, Rīgas ielā, apgāzās "Rīgas satiksmes" 23.maršruta autobuss, kā dēļ gāja bojā trīs cilvēki un vēl četri cieta.

Bojā gājušais "Rīgas satiksmes" autobusa vadītājs bijis stiprā alkohola reibumā. Autobusa vadītāja organismā konstatētas vairāk nekā divas promiles alkohola.

Komentāri (177)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu