Latvija uz laiku atjauno robežkontroli (37)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lai novērstu iespējamus apdraudējumus valsts iekšējai drošībai un sabiedriskajai kārtībai pirms NATO Parlamentārās Asamblejas un tās laikā, Latvija atjauno robežkontroli.

Pievienota jaunākā informācija

Robežkontrole tiks atjaunota no pirmdienas pulksten 9 līdz 1.jūnija plkst.18. NATO Parlamentārā Asambleja galvaspilsētā notiks no 28.maija līdz 1.jūnijam.

Valsts robežsardzes darbinieki kontrolēs Latvijas pierobežu ar Lietuvu un Igauniju, kā arī izlases veidā veiks pārbaudes uz prāmju iekšējām līnijām Rīgas ostā un Šengenas līguma dalībvalstu avioreisiem lidostā "Rīga".

Pārbaudes izlases veidā notiks arī uz autoceļiem: Rīga-Ainaži, Rīga-Sigulda-Veclaicene, Inčukalns-Valmiera-Valka, Liepāja-Rucava, Saldus-Ezere, Rīga-Jelgava-Meitene, Rīga-Bauska-Grenctāle, Ķekava-Skaistkalne, Svente-Subate un Grebņeva-Rēzekne-Daugavpils-Medumi.

Uz NATO Parlamentāro Asambleju plānojis ierasties arī alianses ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens, Afganistānas prezidents Hamids Karzajs, kā arī aptuveni 400 delegātu no NATO dalībvalstīm un asociētajām valstīm. Rīgu šā pasākuma ietvaros kopumā varētu apmeklēt līdz tūkstotim ārvalstu amatpersonu un viesu.

Iekšlietu ministrija norādījusi, ka "iespējama tādu ārzemnieku ieceļošana Latvijā, kas vēlētos traucēt asamblejas darbu", tādēļ "vardarbīgu protestu un organizētu sabiedriskās kārtības pārkāpumu samazināšanai" jāatjauno iekšējā robežkontrole.

Līdz ar pievienošanos Šengenas zonai Latvijā tika atceltas robežpārbaudes uz desmit Eiropas Savienības dalībvalstu iekšējām robežām, tostarp uz Latvijas iekšējām robežām. Tomēr dalībvalsts izņēmuma gadījumā var atjaunot robežkontroli pie iekšējām robežām uz terminētu laiku, kas nepārsniedz 30 dienu.

Par piemēru iekšējās robežkontroles atjaunošanai var minēt Austriju Eiropas futbola čempionāta laikā 2008.gadā; arī Somija saistībā ar EDSO Ministru padomes sēdi 2008.gadā atjaunoja pagaidu robežkontroli.

Jau vēstīts, ka valdība jau atvēlējusi papildu finansējumu drošības garantēšanai NATO Parlamentārās Asamblejas laikā. Konkrēta summa gan netiek atklāta, bet piešķirtais finanšu apmērs ir līdz pusmiljonam latu.

Komentāri (37)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu