Tūristi slēdz derības par izdarībām pie Brīvības pieminekļa (47)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pirms došanās uz Latviju daži tūristi noslēdz derības, vai izdosies nokārtot dabiskās vajadzības vai ko citu pie Brīvības pieminekļa Rīgā un aiziet nepamanītiem, - uzvarētājs saņem līdz 5000 mārciņām (ap 4100 latu), - intervijā laikrakstam "Vesti Segodnja" stāsta Tūrisma policijas nodaļas priekšnieks Andrejs Aronovs.

Atkarībā no pastrādātā viņiem var piemērot administratīvo sodu 50 latu apmērā, bet, ja nodarījums ir izaicinošāks, to jau var kvalificēt kā sīko huligānismu, par ko piemērojamais sods ir līdz 250 latiem vai administratīvais arests līdz 15 diennaktīm.

Kā skaidro Aronovs, ja izdodas pierādīt, ka dabisko vajadzību kārtošana tiek veikta speciāli, lai apgānītu pieminekli, tas jau ir krimināli sodāms pārkāpums. Pirms diviem gadiem tika sākts kriminālprocess pret diviem Lielbritānijas pilsoņiem.

Pārsvarā šie viesi "varoņdarbus" pastrādā stiprā alkohola reibumā, priekšpēdējā vakarā pirms aizbraukšanas, acīmredzot, cerot, ka tā būs grūtāk saukt viņus pie atbildības, stāsta Tūrisma policijas nodaļas priekšnieks.

Aronovs nevēlējās nosaukt konkrētas valstis, no kurām ir šādi pārkāpēji, - "tie ir vecās civilizētās Eiropas pārstāvji". Bijušo padomju valstu pārstāvju starp šiem pārkāpējiem neesot.

Pēdējos gados šāda veida pārkāpumu ir vairāk, jo palielinās tūristu skaits. Kopš pagājušā gada decembra, kopš sāka strādāt tūrisma policija, konstatēti 1324 dažādi ārvalstu tūristu pārkāpumi, pārsvarā par staigāšanu ar atvērtu alkohola pudeli un dabisko vajadzību kārtošanu. Bieži vien viņi paši nevar pateikt, kāpēc tā darījuši.

Pārkāpēju vidū esot gan angļi, gan zviedri, gan somi, gan citu valstu pilsoņi. Nesen kāds 32 gadus vecs tūrists "no citas" valsts kafejnīcā iedzēra par daudz, izģērbās kails un sāka lēkāt pa galdiem. Kad pie viņa piegājis apsardzes darbinieks, vīrietis pārlēcis kafejnīcas norobežojošajam nožogojumam un uz ielas sāka dažādus vingrinājumus, izrādot savu "vīrieša lepnumu".

Pēdējā pusgada laikā neesot informācijas par kliedzošiem krāpšanas gadījumiem kafejnīcās, pieprasot par pāris kokteiļiem maksāt divus trīs tūkstošus latu. Pēc Aronova teiktā, tagad šī summa svārstās ap 300 latiem, piemēram, par diviem kausiem alus un kokteili meitenei.

Pēdējoreiz divi norvēģi iepazinušies ar meitenēm, sēdējuši kāda naktskluba bārā Kaļķu ielā. Kad viena meitene aizgājusi, norvēģis konstatējis, ka viņam pazuduši aptuveni 2000 latu.

Ārzemju tūristus krāpj arī ar cenām naktsklubos, piemēram, 50 grami viskija maksā 8-15 latus, kauss alus - 2,50 latu, bet ne visi pamana, ka, piemēram, 50 grami "Martini" maksā 50 latus, jo nereti šī informācija ir ierakstīta daudz mazākiem burtiem. Scenārijs tāds: iepazīstas viesi ar meitenēm no kluba, viņas prasa "Martini", ko atnes standarta devā - 150 - 200 gramu. Parasti pasūta trīs četrus kokteiļus, bet pēc tam atnes rēķinu. Kā saka Aronovs, diemžēl par šādu pārkāpumu pēc Latvijas likumiem nevienu sodīt nevar.

Klubos un kafejnīcās tiek veiktas regulāras pārbaudes. Aronovs neslēpj, ka ir klubu "melnais saraksts".

Komentāri (47)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu