Autobusu šoferiem varēs būt tikai 0,2 promiles (31)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Būs aizliegtu vadīt sabiedrisko transportu, ja tā vadītājam alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,2 promiles. To paredz Satiksmes ministrijas rosinātie grozījumi Ceļu satiksmes likumā. Patlaban transportlīdzekli vadīt aizliegts, ja alkohola koncentrācija organismā ir lielāka par 0,5 promilēm.

Ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Ilze Eida portālu TVNET informēja, ka šie grozījumi par aizliegumu vadīt D1, D, D1E un DE kategorijas transportlīdzekli, ja šofera organismā alkohola koncentrācija pārsniedz 0,2 promiles, iestrādāti Ceļu satiksmes likumā un šodien izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē. Lai grozījumi stātos spēkā, tie vēl jāskata Ministru kabinetā un Saeimā.

Ceļu satiksmes likumu paredzēts papildināt ar normu, ka transportlīdzekļa vadītājs, kam ir M (mopēds), A1 (motocikls bez blakusvāģa, motora tilpums zem 125cm3, jauda mazāka par 11 kW) un TRAM (tramvaja) kategorijas vadītāja apliecība, nevar vadīt citu veidu spēkratus, tai skaitā traktortehniku. Pretējā gadījumā viņš var tikt saukts pie atbildības par transportlīdzekļa vadīšanu bez attiecīgām tiesībām, viņa pavēstīja.

Eida turpināja raksturot gaidāmās izmaiņas - lai samazinātu administratīvās procedūras, likumprojektā paredzēts, ka

turpmāk nebūs nepieciešama ārstniecības iestāžu izsniegta medicīniskā uzziņa un atzinums par veselības pārbaudi.

Tā vietā ārstniecības iestādes attiecīgo informāciju par personas veselības stāvokli ierakstīs tikai transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā.

Likumprojektā arī noteikts, ka Ministru kabinetam būs jāizstrādā atsevišķa kārtība, kurā noteikti gadījumi, kad iznīcina vadītāja apliecību un kā tas izdarāms.

Nedienas "Rīgas satiksmē"

Portāls TVNET jau vēstījis, ka jautājums par sabiedriskā transporta vadītājiem un alkohola līmeni viņu organismā darba laikā kļuva aktuāls saistībā ar Baložos piedzīvoto avāriju, kurā bija arī bojāgājušie. 24.aprīlī Baložos apgāzās "Rīgas satiksmes" 23.maršruta autobuss, kā dēļ gāja bojā trīs cilvēki un vēl četri cieta. Bojā gājušais "Rīgas satiksmes" autobusa vadītājs bijis stiprā alkohola reibumā.

Tikai 0,0 promiles pie stūres? Pagaidām nē

Savukārt Satiksmes uzraudzības biroja vadītāja Vineta Mistre intervijā portālam TVNET iepriekš atklāja, ka ir domāts par pieļaujamā reibuma līmeņa samazināšanu, taču pagaidām esošo sistēmu saglabās, jo mediķi uzskata, ka alkohola koncentrācija asinīs līdz puspromilei neesot bīstama auto vadīšanai. Vienlaikus Mistre uzsvēra, ka pirms sēšanās pie stūres katram autovadītājam vajadzētu pašam izsvērt - braukt vai ne.

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu