Nakts tirgus (52)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Desmitiem gurķu maisu, simtiem diļļu buntīšu, kastēm zemeņu un ķiršu. Tāds skats paveras Rīgas centrā esošajā nakts tirgū, kur lētāk iespējams iegādāties ne tikai ievestos augļus un dārzeņus, bet arī pašmāju zemnieku izaudzēto.

Darba dienas vakarā pēc pulksten 22 nakts tirgū dzīvība tikai sākas. Kāds pārdevējs stāsta, ka aktīvākā tirgošanās notiek nakts melnumā. Pie Spīķeru kultūras centra esošajā tirgus placī pamazām sarodas gan pārdevēji, gan pircēji. Pirmie lielākoties atbrauc "piegruzītos" busiņos, otrie - pavecās vieglajās automašīnās. Pavīd arī pa kādam jaunākam un glaunākam auto, piestājuši arī vairāki "bulkuvāģi".

Iekšā tirgū andele notiek pamazām. Pārdevēji izkārto un groza preci. Tirgošanās notiek noplukušos kioskos vai arī pa taisno no tādām pašām mašīnām. Dzirdama gan latviešu, gan nedaudz - arī krievu valoda.

Nedzird aizraujamies ar preces slavināšanu, kā tas ir dienas tirgū.

Šķiet, ka pircēji ir pragmatiskāki un nelolo liekas cerības, ka, piemēram, visi tovakar nopērkamie simtiem gurķu kilogrami auguši Latvijā. "Arī Polijas raža ir gana laba," kāds nosaka.

Simtiem zemeņu kilogramu, sabērti vienādās kastītēs
Simtiem zemeņu kilogramu, sabērti vienādās kastītēs Foto: TVNET

Pircēji pamatā pa diviem trim kopā apstaigā nelielo tirgus placi un iepērkas. Redzami arī daži bērni. Tie, visticamāk, līdzi pircējiem, kuri pērk mazumā - dažus gabalus, gramus vai kilogramus.

Nakts tirgū, pērkot vairumā, preces cena ir krietni zemāka, nekā pa dienu pārdotajiem produktiem.

Kāds pārdevējs atklāja, ka nakts tirgū importa produktus mēdz pirkt arī tie tirgotāji, kas pa dienu sēž Centrāltirgū un pārdod šīs lietas tālāk kā Latvijas ražojumus, turklāt par lielāku cenu.

Cenas - draudzīgas arī mazumam

Zemākās cenas ir galvenais iemesls, kādēļ cilvēki parasti mēdz doties uz nakts tirgu. Šeit zemeņu kilograms maksā no Ls 0,90-1,30 atkarībā no lieluma un kvalitātes. Mazo gurķu kilograms iegādājams par Ls 0,65-0,80, kabaču - ap latu. Nestandarta kabači iegādājami divkārt lētāk. Kāda pārdevēja atklāja, ka, sākoties gurķu skābēšanas sezonai, pieprasītas arī garšaugu buntītes. Tās viņa tirgo par 20 santīmiem.

Tirgotāji neslēpj, ka šie ievestie ķiploki nereti tiek tirgoti kā Latvijā augušie
Tirgotāji neslēpj, ka šie ievestie ķiploki nereti tiek tirgoti kā Latvijā augušie Foto: TVNET

Pieejami arī jaunie ķiploki. Jautāts, vai tie ir Latvijas, kāds pārdevējs atteic:"Ko jūs! Latvijā taču tik agri tādus ķiplokus nevar izaudzēt."

Tirgo arī arī visdažādākos zaļumus - lociņu saišķi, diļļu buntes, baziliks, spināti un rozmarīns. Tāpat arī piparmētras un dažāda veida salāti. Cenas dažādas. Kā pie kura pārdevēja. Pie viena diļļu buntīte maksā 15 santīmus, pie blakus esošā tirgoņa - trīs reizes dārgāk. Protams, arī buntīšu lielums atšķiras. Kāda pārdevēja dillēm cenu noteikusi par kilogramu - Ls 1,50.

Viena pārdevēja kā diļļu audzēšanas vietu min Latviju, bet viņai

blakus esošais tirgonis par to pasmīkņā un kaut ko noburkšķ par pesticīdiem - jo vairāk berot, jo dilles kuplākas...

Katra paša ziņā, pirkt vai ne. Pārdevēja stāsta, ka patlaban dillītes ir ļoti aromātiskas un šobrīd esot īstais laiks, lai tās iegādātos saldēšanai ziemas krājumiem. Esot tepat Latvijā augušas.

Tā kā pašmāju dārzu labumi gaidāmi tikai vasaras vidū, patlaban lielākā daļa nakts tirgus kiosku izskatās šādi
Tā kā pašmāju dārzu labumi gaidāmi tikai vasaras vidū, patlaban lielākā daļa nakts tirgus kiosku izskatās šādi Foto: TVNET

Ja pērk nelielu daudzumu, jaunie kāposti iegādājami par 50 santīmiem kilogramā, bet pērkot vairāk (vismaz kasti) cena ir 40 santīmi kilogramā. Zaļo zirnīšu kilograms pieejams par pieciem latiem, sviesta pupiņas maksā Ls 1,60.

Arī gailenēm cena pievilcīga - tikai četri lati kilogramā.

Arī čerešņa lēta - tikai Ls 2-2,50 kilogramā. Ogas - lielas un gaļīgas. Skaistas.

Jāuzmanās!

Nakts tirgū apgaismojums ir niecīgs un, pērkot vairumā, var nākties "iegrābties" nekvalitatīvās precēs. Tādēļ iesakām sekot līdzi preču kvalitātei. Piemēram, tirgū glīti sakārtotos groziņos nopērkamās zemenes izskatās gana labas, taču, mājās pārnākot un pie gaismas tās aplūkojot, redzamas vairākas bojātas ogas.

Pašu audzētais - vēlāk

Kāds pārdevējs sākumā negribīgi, vēlāk raiti stāsta, ka patlaban tirgū galvenokārt tirgo ievestos pārtikas produktus, bet, tuvojoties vasaras vidum, vairāk būs arī vietējās ogas, augļi un dārzeņi. "Tad sāksies riktīgā tirgošanās," viņš ieskicē. Sezonas laikā zemnieki mēdzot pa dienu ražu novākt, lai jau vakarā tā uzreiz būtu pieejama nakts tirgū. Savukārt nākamās dienas rītā to jau pārdot parastajā tirgū.

Šādi gurķu maisi redzami vai pie ikkatra tirgotāja. Esot mērojuši ceļu no Polijas vai Lietuvas
Šādi gurķu maisi redzami vai pie ikkatra tirgotāja. Esot mērojuši ceļu no Polijas vai Lietuvas Foto: TVNET

"Man jau ir sava klientūra. Ne jau pirmo gadu tirgoju. Pusi pārdodu vēl neatvestu līdz šejienei," pārdevējs palielās, vaicāts, cik daudz nakts laikā izdodas pārdot. Norādot uz desmitiem zemeņu kastu, viņš uzsver, ka pārdotais apjoms ik nakti svārstās. Tas atkarīgs no laika apstākļiem, konkurentiem, tirgotajiem produktiem, sezonalitātes un citiem apstākļiem.

Tirgoties ļauj par piecīti

"Tagad jau krīzes iespaidā katrs kaut ko ražo un brauc tirgot," pārdevējs stāsta un atklāja, ka par tirgošanos nakts laikā vieglās mašīnas īpašniekiem jāšķiras no četriem latiem, bet busiņiem - pieciem. Tirdzniecība dienas laikā maksā vēl tikpat daudz. "Katram savs kartupelītis, burkāns jāpārdod," viņš skaidro tirgotāju vēlmi šeit iztirgot savu ražu. Vienlaikus viņš atklāj, ka jaunu seju pārdevēju aprindās reti kad gadās sastapt. Lielākā daļa esot savējo.

Komentāri (52)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu